Ministerie van Algemene Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postadres der Staten-Generaal Postbus 20001 Plein 2 2500 EA Den Haag 2511 CR DEN HAAG Bezoekadres
Binnenhof 19, Den Haag

Datum Kenmerk Onderwerp
1 december 2004 04M470758 Innovatieplatform

Ten vervolge op mijn brief aan u van 2 juli 2004 over het Innovatieplatform stuur ik u hierbij ter informatie de conclusies van de drie vergaderingen van het Innovatieplatform sinds juli.

In de vergadering van 7 juli is onder meer het rapport van de werkgroep Leijnse over de dynamisering van de beroepskolom vastgesteld. De Minister van OCW heeft u hierover nader ingelicht. In de vergadering van 8 september is het advies "Voorstellen Sleutelgebieden- aanpak" van de werkgroep Sistermans vastgesteld. Het advies bevat een groot aantal acties voor overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Tevens worden vier sleutelgebieden geïdentificeerd. Ik stuur u het rapport hierbij. Het vervolg dat het Kabinet hieraan wil geven is uiteengezet in de Industriebrief van de Minister en de Staatssecretaris van Economische Zaken. Op 10 november j.l. heeft het Innovatieplatform het advies "Vitaliseren van de kenniseconomie" van de werkgroep Wijffels over de dynamisering van de kennisketen vastgesteld. Ik stuur u hierbij het rapport en de bijbehorende achtergrondstudie "Reflectie op het Nederlands Innovatie Systeem". Een belangrijk element uit dit advies is het voorstel om te komen tot een Innovatieakkoord tussen publieke en private partijen. In januari 2005 komt een reactie op dit rapport ter beschikking van de kamer.

Behalve deze belangrijke rapportages heeft het Innovatieplatform diverse andere discussies en acties ten behoeve van de kenniseconomie in gang gezet. Het heeft hiermee duidelijk een katalyserende rol gekregen. De besluiten van de vergaderingen van het Innovatieplatform van juli, september en november, die ik bij deze brief voeg, geven hiervan een goed overzicht.

Ik stel vast dat het Innovatieplatform zijn vruchten begint af te werpen.

De MINISTER-PRESIDENT,
Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

Pagina

2/7

Bijlage 1

Overzicht gespreksonderwerpen uit de afgelopen IP- vergaderingen

Vergadering van 7 juli

Sociale innovatie
· Gesproken over sociale innovatie. Er is een eerste gesprek geweest tussen leden van de STAR en het IP. Overheid en Innovatie
· Werkgroep overheid en innovatie is medio juni met haar werkzaamheden gestart. De werkgroep heeft tot haar doel gesteld voorstellen te maken over 1) overheid als launching customer en 2) generiek overheidsbeleid. De zomermaanden zal de werkgroep besteden aan de analyse, daarna zullen de betrokken partijen/ departementen/ deskundigen in het proces worden betrokken. Het Innovatieplatform vraagt om een aantal expliciete cases in haar activiteiten mee te nemen.
Beroepsonderwijs
· De werkgroep dynamisering beroepsonderwijs presenteert de tussenstand. · Advies wordt in september gepresenteerd. · Aanpak en filosofie wordt door het Innovatieplatform gedeeld. Vestigingsklimaat
· Het Innovatieplatform is bijzonder te spreken over de helderheid en concreetheid van de acties en geeft aan dat het nu tijd is om de stap te zetten van denken naar doen. Veel van de acties zullen een verdere uitwerking krijgen in de Industriebrief en de groeibrief. · Afgesproken wordt het vestigingsklimaat als een rolling-agenda onderwerp te zien met multi-verantwoordelijkheden van de verschillende spelers. Pagina

3/7

Innovatievouchers
· Om kennisoverdracht en ­gebruik te stimuleren stelt het Innovatieplatform voor de zogenoemde innovatievouchers te introduceren. Met de innovatievoucher kunnen ondernemers in het MKB op een eenvoudige manier bij een kennisaanbieder naar keuze kennis inkopen en onderzoeksvragen uitzetten. Innovatievouchers verkorten de time-to-market van kennis. · De pilot kent een `voorzichtige' start. Dat betekent dat de eerste 100 vouchers betrekking hebben op alleen de publieke kennisinstellingen. Parallel aan de pilot wordt naar de mogelijkheden gekeken om private en buitenlandse kennisaanbieders in het vouchersysteem te integreren. Dit zal zijn beslag krijgen in de fase van opschaling.

Werkgroep Dynamisering kennisketen · Het Innovatieplatform stemt in met de notitie "kennis in versnelling" als discussiedocument dat zal worden gebruikt richting de stakeholders. Uit de dialoog die dan ontstaat, kan het advies van de werkgroep verder worden aangevuld, uitgewerkt en vormgegeven. · Verder stemt het Innovatieplatform in met het advies over de Smart mix. Het gaat om een strategische inzet van 100 mln uit de extra middelen voor de kenniseconomie. Besloten is om deze als breekijzer in te zetten om in samenhang twee knelpunten in de Nederlandse kenniseconomie aan te pakken. Het aanpakken van de kennisparadox door het stimuleren van de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinfrastructuur op voor Nederland cruciale terreinen in combinatie met het versterken van excellente onderzoeksgroepen.

Pagina

4/7

Vergadering 8 september

· De heer Schraven biedt het rapport "Aan de slag met innovatie" over de versterking van de rol van hogescholen in de kenniscirculatie met het mkb, aan.
· Het boekje "1 jaar innovatieplatform" wordt gepresenteerd · Er wordt gesproken over het Nederlandse EU voorzitterschap · Alternatieve financiering voor wetenschap. Peter Nijkamp start een werkgroep om de mogelijkheden voor alternatieve financiering voor wetenschap te onderzoeken. · Op 29 september reikt de minister EZ in samenwerking met Jouwsma en De Jager de eerste vouchers uit. Eindvoorstellen Werkgroep Dynamisering Beroepsonderwijs · Eindvoorstellen Werkgroep Dynamisering Beroepsonderwijs worden besproken en vastgesteld. Het rapport Dynamisering Beroepsonderwijs kent 2 belangrijke thema's:
1. Arbeidsnabijheid van beroepsonderwijs herstellen. Door vragen uit beroepspraktijk te vertalen naar onderwijs. Vroeger gebeurde dat regionaal. Maar dat proces werd steeds meer geïnstitutionaliseerd. Met als gevolg lange lijnen die het moeilijker maken om flexibel in te spelen op vragen aan de kant van beroep en bedrijf. Snelheid van innovatie vraagt om snelheid in aanpassen van oa. kwalificatie-eisen.
2. De verticale beleidslijnen opheffen. Die zijn achterhaald. Er is meer vervlechting, netwerkvorming, horizontalisering tussen onderwijs en beroep en bedrijf nodig. Nadruk op regio tussen scholen en bedrijven. Geen centrale regelgeving. Eindvoorstellen Sleutelgebiedenaanpak · Sleutelgebieden aanpak wordt besproken en vastgesteld, stuk formuleert generieke en maatwerkacties · Het stimuleren van het zelf organiserend vermogen van de actoren is grootste waarde van het proces. Dat kan de overheid helpen om 21ste eeuws integraal Pagina

5/7

beleid te ontwikkelen dat gericht is op het ondersteunen van het zelf organiserend vermogen. Daarbij is interdepartementale gerichte ondersteuning een belangrijke succesfactor. · Witte vlekken in de Sleutelgebieden aanpak (bijvoorbeeld software) krijgen in het vervolgtraject aandacht; · In het vervolgtraject is aandacht nodig voor de verhouding tussen nationale sleutelgebieden en regionale inzendingen. Inbedding volgens een matrixstructuur (regionale initiatieven koppelen aan landelijk initiatieven) is wellicht mogelijk. · Stimulerende acties worden als advies van het Innovatieplatform aangeboden aan desbetreffende kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Het Innovatieplatform gaat haar eigen acties uitvoeren. Voor de rijksoverheid is EZ het coördinerend ministerie. · Sleutelgebieden aanpak zelf wordt overgedragen aan EZ; · Het kabinet zal het zelforganiserende vermogen in samenspraak met het Innovatieplatform verder stimuleren door de dialoog, die is ingezet met het veld, op structurele basis voort te zetten. · Halfjaarlijkse terugkoppeling met IP over uitvoering acties;

Thema
· De eerste themasessie wordt gehouden. Er wordt gesproken over het agro- food cluster.
Pagina

6/7

Vergadering 13 november

· Voortgang van adviezen wordt besproken en komt periodiek terug in het Innovatieplatform.
Advies werkgroep Dynamisering kennisketen · Advies werkgroep Dynamisering kennisketen (omgedoopt tot dynamisering van het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem) wordt vastgesteld. De werkgroep heeft, conform haar opdracht van het Innovatieplatform, de afgelopen periode gewerkt aan voorstellen voor "de noodzakelijke herzieningen in het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem". · In dit advies wordt:
· Een visie gegeven op de centrale uitdaging van het Nederlandse Kennis- en innovatiesysteem. · Een analyse gegeven van de centrale thema's om deze uitdaging op te pakken.
· Een lijst van nieuwe acties benoemd die het Innovatieplatform vanuit haar rol als ijsbreker nodig acht. Deze concentreren zich vooral op het onderzoeksbestel
· Een aantal thema's benoemd voor het Innovatieplatform van 2005 · Een voorstel geschetst voor vervolg (werken aan een innovatieakkoord). Thema
· Als thema wordt gesproken over duurzame energie. Het Innovatieplatform stelt voor een stuurgroep te vormen om dit thema verder op te pakken en uit te werken.

Pagina

7/7