Socialistische Partij

Minister Hoogervorst geeft toe: `Zorg is geen normale markt'

30-12-2004 * Vandaag hield de Eerste Kamer de vinger aan de pols in een debat over invoering van meer marktwerking in de zorg. De Senaat behandelde in tweede termijn de eerste twee zorgwetten die marktwerking mogelijk moeten maken. Het gaat dan met name om de invoering van de zogenaamde Diagnose Behandel Combinaties in de ziekenhuizen en om een experiment waarbij fysiotherapeuten vrij over hun tarief moeten onderhandelen met alle verschillende zorgverzekeraars.

In de discussie benadrukte SP-senator Tineke Slagter dat deze wetten een diepgaande en wezenlijke structuurwijziging van het huidige zorgstelsel beogen en betoogde zij dat de regering tot nu tot onvoldoende duidelijk heeft gemaakt wat de argumenten zijn om martktwerking te introduceren. Dit in tegenstelling tot de SP die in een zorgmanifest, dat inmiddels door meer dan 5.000 werkers in de zorg is ondertekend, veel bezwaren op een rij heeft gezet. Bij twijfel remmen en stoppen in plaats ven plankgas geven, was haar advies aan de minister en aan de Kamer.

De minister erkende dat de zorg in ieder geval geen normale markt is en altijd een heel eigen karakter zal behouden en hij zegde toe zijn stappen naar meer marktwerking in ieder geval zeer behoedzaam te zullen zetten.Onder druk van bijna de hele Kamer ging hij akkoord een motie (die tot stand kwam op aandringen van Slagter) die aandrong op een duidelijk evaluatiekader waardoor er alleen 'no regret' beslissingen worden genomen.

De Kamer drong er op aan dat in de evaluatie in ieder geval ook de kostenstijgingen en de toename van de bureaucratie worden meegenomen. Tevens maakte de Kamer de minister duidelijk dat het belangrijk is om een eventueel verlies aan kwaliteit en keuzevrijheid te monitoren. Slagter drong verder aan op versterking van de positie van de patiënt, goede voorlichting, zodat deze echt kan kiezen, en extra geld voor preventie en versterking van de eerste lijnzorg.

Door veel partijen werd de zorg geuit dat de plannen de gezondheidszorg niet goedkopen maar juist duurder zullen maken en dat vooral ouderen en chronisch zieken er de dupe van zullen worden. Dit zal voor deze partijen niet een reden zijn om volgende week tegen te stemmen. De SP en GroenLinks zullen dat wel doen.