VPRO

VPRO lanceert vier nieuwe themakanalen

Onder embargo tot 15.30 uur!

VPRO lanceert vier nieuwe themakanalen
Peter Schrurs, directeur VPRO: 'Wij willen daar zijn waar ons publiek is'.

De publieke omroep prepareert zich voor de digitale toekomst. De VPRO lanceert de komende maanden vier digitale themakanalen, waaronder Holland Doc en /Geschiedenis, de NOS komt met een themakanaal nieuws: NOS Journaal 24. Dit werd vanmiddag tijdens VPRO's 'demonstratie van de digitale toekomst' bekend gemaakt. Met de lancering van de themakanalen brengt de publieke omroep doelgroepprogrammering in de praktijk.

'Om de themakanalen tot een succes te maken, moeten ze stevig neergezet worden en een eigen gezicht krijgen. Daartoe willen we samenwerken met andere partijen, zowel binnen als buiten de publieke omroep,' aldus VPRO-directeur Peter Schrurs. 'Voorwaarde is wel dat de omroepen in Hilversum de ruimte behouden eigenwijze keuzes te maken. En dat de politiek het volkomen achterhaalde onderscheid tussen hoofd- en neventaken opheft. Alleen dan kan de publieke omroep, dus ook de VPRO, zoveel mogelijk groepen op de meest geschikte manier bereiken. Wij blijven aanwezig op Nederland 3, op de diverse radiozenders en op de themakanalen. Wij willen daar zijn waar ons publiek is.'

Op de bijeenkomst lanceerde de VPRO het themakanaal Holland Doc. De zender is 24 uur per dag, zeven dagen per week gewijd aan verdiepende televisie. Documentaires vormen de hoofdmoot, met onder meer herhalingen van recente uitzendingen van Tegenlicht en Dokwerk en bijzondere films uit het archief. Daarnaast is er ruimte voor andere informatieve tv-programma's, interviews, lezingen en debatten.

Ook het vernieuwde 3VOOR12 is vanaf 1 december in de lucht. Volgens de principes van een DVD-menu krijgt de kijker van dit themakanaal voor alternatieve popmuziek op één televisiescherm toegang tot twee televisiekanalen, acht radiokanalen en het laatste popnieuws. Het bestaande 3VOOR12TV wordt omgedoopt in 3VOOR12 Central, een tweede kanaal, 3VOOR12 On Stage, staat volledig in het teken van live muziek en festivals.

In februari 2005 volgt, in samenwerking met de NPS, /Geschiedenis, het themakanaal dat de twintigste eeuw op journalistiek wijze in beeld brengt. De basis vormt het rijke archief van de publieke omroep. Met onder meer afleveringen van OVT, Andere Tijden en Polygoon Journaals. Met persoonlijke verhalen, reconstructies en impressies. Voor dit kanaal wordt tevens samengewerkt met partijen als het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Rijksmuseum. Later in 2005 opent de VPRO nog een kanaal dat ruim baan geeft aan nieuwe makers en concepten.

'Breedband is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Daarom is nu de tijd rijp voor digitale televisie,' zo verklaarde Erwin Blom, hoofd van de VPRO's digitale afdeling op de bijeenkomst vanmiddag. 'Voor de VPRO is een digitaal kanaal één van de manieren om het publiek te bedienen. Of de kijkers zich massaal storten op hun favoriete themakanaal, voor Nederland 3 kiest, of liever die inhoud on demand bekijkt, weten wij ook niet. Dit is ook niet belangrijk. We kijken eerst welk verhaal we willen vertellen en bepalen daarna welk medium daar het beste bij past.'

Alle informatie over de VPRO themakanalen is te vinden op www.vpro.nl/themakanalen