European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/134

Brussel, 29 november 2004

15333/1/04 REV 1 (Presse 342)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea

De Europese Unie is verheugd over het door Ethiopië aangekondigde vijfpuntenvoorstel om het grensconflict tussen Ethiopië en Eritrea op te lossen. De principiële aanvaarding van het besluit van de Grenscommissie is een belangrijke uiting van de gehechtheid van Ethiopië aan het definitieve en bindende besluit van de Grenscommissie. De Europese Unie verwacht een constructieve benadering van het Ethiopische voorstel door Eritrea en de volledige uitvoering van het grensbesluit door beide landen, in volledige samenwerking met de Grenscommissie. Alleen op die basis kan een duurzame vrede worden gewaarborgd.

De Europese Unie herhaalt, als getuige van het akkoord van Algiers, dat zij betrokken blijft bij het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea en benadrukt dat de normalisering van de betrekkingen tussen Ethiopië en Eritrea een wezenlijk element zal zijn voor vrede en veiligheid in de regio. De EU is klaar om in dat proces een ondersteunende rol te vervullen.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.