Persbericht Wageningen Universiteit: nr 117, 1 december 2004
Oratie prof. Pavel Kabat
KLIMAATVERANDERINGEN VOOR NEDERLAND WORDEN IN KAART GEBRACHT
Klimaatverandering is een weerbarstig probleem dat de inzet vereist van vele groeperingen in de samenleving, wereldwijd. Om een omslag in het denken over klimaatveranderingen te bereiken is het nodig dat onderzoekers van diverse disciplines en overheden op alle niveaus, zowel waterschappen als nationale regeringen en ook internationaal een omslag in het denken maken over watermanagement. Dat bepleit prof.dr. Pavel Kabat in zijn oratie bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Klimaathydrologie aan Wageningen Universiteit vandaag, 1 december.
Om de effecten op het klimaat van menselijk handelen te begrijpen is de inzet nodig van onderzoekers uit de hydrologie, meteorologie en toegepaste wiskunde, maar ook van geografen, natuurkundigen, ecologen, sociologen en economen. In zijn onderzoek probeert prof. Kabat deze onderzoekers bij elkaar te brengen. De geïntegreerde kennis uit de diverse disciplines maakt klimaatscenario's mogelijk en biedt potentiële oplossingen voor een veranderend klimaat. Bij oplossingen valt te denken aan manieren om klimaatsveranderingen te vertragen of te verminderen, maar ook om ze veiliger en met zo min mogelijk schade door te komen via aanpassingen.
De landbouw en natuur in Nederland zullen in toenemende mate de gevolgen ondervinden van klimaatverandering. Extreme droogtes en overstromingen zullen vaker voorkomen. Door droogtes is de gemiddelde schade nu 400 miljoen euro in een normaal jaar. Door de klimaatverandering neemt de gemiddelde schade voor een normaal jaar toe met 25-35 procent per hectare. De verwachting is dat de extreem droge zomer van 2003 in 2050 als 'gemiddeld' moet worden beschouwd.
Prof. Kabat is trekker van het zesjarige BSIK-programma Klimaat voor Ruimte, Ruimte voor Klimaat waarin ruim honderd miljoen euro beschikbaar is voor klimaatonderzoek. Met die middelen moeten de gevolgen van klimaatsverandering voor Nederland in kaart worden gebracht, zodat overheden en bedrijfsleven hierop kunnen anticiperen. In 2010 moet het project zijn afgerond. In zijn inaugurele rede 'Met het H20 schip door het systeem Aarde' gaat prof. Kabat in op de wijze waarop dit onderzoek aan Wageningen Universiteit gestalte krijgt.
Pavel Kabat (1958) is verbonden aan de leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit van de universiteit en werkzaam bij het onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR. Hij is wetenschappelijk directeur van het Climate Change and Biosphere Research Centre (CCB) (http://www.wageningen-ur.nl/ccb) en actief in Europese onderzoeksprojecten (EU-programma International Large Scale Biosphere-Atmosphere Experiment in Amazonia), het Amerikaanse World Climate Research Programme en het International Geosphere-Biosphere Programme (IGBP). Hij is (mede)auteur van meer dan 150 publicaties.
Wageningen Universiteit