Openbaar Ministerie

Persberichten
Arrondissementsparket Amsterdam, 1 december 2004

Transacties in saneringszaak Diemerzeedijk

De gemeente Amsterdam en het aannemingsbedrijf de Hollandsche Combinatie Diemerzeedijk (HCD) betalen transacties aan het Openbaar Ministerie van respectievelijk 100.000,- en 75.000,-. Dit naar aanleiding van het gerechtelijk vooronderzoek naar de sanering van de Diemerzeedijk waarin beide organisaties verweten werd zich schuldig te hebben gemaakt aan:

* het zonder vergunning toepassen van secundaire grondstoffen binnen een saneringslocatie en

* het zonder vergunning lozen van verontreinigd water op het IJmeer.

Sinds begin 1999 heeft er een strafrechtelijk onderzoek plaatsgevonden naar de wijze waarop de voormalige vuilstortplaats Diemerzeedijk door de gemeente Amsterdam werd gesaneerd. Hoofdaannemer voor deze sanering was de HCD.

Uit het strafrechtelijk onderzoek kwam naar voren dat in de periode 1998-2000 bij de sanering in plaats van zand circa 600.000 ton secundaire grondstoffen waren toegepast in de voormalige stortplaats. Hiervoor was geen vergunning verleend. Tevens bleek dat incidenteel verontreinigd water zonder vergunning vanaf de saneringslocatie in het IJmeer was geloosd.

Daarnaast kwam naar voren dat organisatorisch onvoldoende scheiding was aangebracht tussen de soms tegenstrijdige rollen die de gemeente Amsterdam op grond van de wet bij de sanering had te vervullen, te weten opdrachtgever (private taak) en
vergunningverlener/toezichthouder (publieke taak).

Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak besloten over te gaan tot het aanbieden van een transactie om de volgende redenen:
* Onafhankelijk onderzoek door de Technische Commissie Bodembescherming naar de risicos voor volksgezondheid door de toepassing van de secundaire grondstoffen bij de sanering wees uit dat op basis van huidige kennis geen significante verhoging van risicos te verwachten is. Aanvullende maatregelen in het belang van volksgezondheid en milieu achtte de minister van VROM dan ook niet noodzakelijk.

* De gemeente heeft aangegeven bij volgende soortgelijke projecten een betere scheiding aan te brengen tussen de private en publieke taken. Bii deze projecten zal maximale transparantie worden nagestreefd mede door het opstellen van handhavingsplannen. Inmiddels vindt dit plaats onder meer bij de sanering van de Volgermeerpolder.

* Rijkswaterstaat heeft mede op basis van de gegevens uit het strafrechtelijk dossier voor bovengenoemde lozingen een verontreinigingsheffing over de jaren 1998, 1999 en 2000 opgelegd van ongeveer 45.000,-.

* De gemeente heeft medewerking verleend aan het onderzoek en vrijwel alle aanbevelingen uit de bestuurlijke rapporten overgenomen.

* De geconstateerde overtredingen hebben niet tot ernstige milieuschade geleid.

* Behandeling van de zaak op een openbare terechtzitting zal niet leiden tot een andere eis dan een geldboete in dezelfde orde van grootte.

De gemeente heeft een hogere transactie aangeboden gekregen vanwege het niet waarmaken van de voorbeeldfunctie die van de overheid verwacht mag worden wanneer zij als private partij aan het maatschappelijk verkeer deelneemt.

Het rechercheteam bestond uit leden van de recherche-unit van het Korps Landelijke Politiediensten, afdeling IJmond, de Regionale Inspectie Milieuhygiëne Noordwest (IMH-NW) en de Dienst Recherchezaken van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Op onderdelen is het team bijgestaan door opsporingsambtenaren van Rijkswaterstaat en de Arbeidsinspectie.

Naar aanleiding van de bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek heeft een bestuurlijk onderzoek plaatsgevonden door de IMH-NW. De bestuurlijke bevindingen zijn neergelegd in twee deelrapporten. De gemeente heeft hierop gereageerd eveneens met twee rapporten.