Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
01/12/2004


---

George Harinck nieuwe directeur Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme

De historicus prof. dr. George Harinck is per 1 december 2004 benoemd tot directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Harinck (1958) studeerde geschiedenis aan de Leidse universiteit en promoveerde in 1993 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift De Reformatie. Weekblad tot ontwikkeling van het gereformeerde leven 1920-1940. Sinds 1995 is hij werkzaam aan het Historisch Documentatiecentrum. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken te Kampen en directeur van het Archief- en Documentatiecentrum te Kampen. Harinck heeft veel gepubliceerd op het gebied van het Nederlands protestantisme en was mede-organisator van tal van congressen, studiedagen en tentoonstellingen op dit terrein.

Hij volgt als directeur prof. dr. J. de Bruijn op, die om gezondheidsredenen deze functie neerlegt. De Bruijn blijft als senior-onderzoeker bij het Historisch Documentatiecentrum werkzaam. Hij blijft tevens werkzaam als bijzonder hoogleraar aan de faculteit der rechtsgeleerdheid.

Harinck ziet als een belangrijke taak voor het Historisch Documentatiecentrum de opgebouwde wetenschappelijke vervlechtingen - zowel binnen de eigen universiteit als internationaal - uit te bouwen ten bate van de vernieuwing van het onderzoek naar het protestantisme als culturele vormgever, zowel op het gebied van de boek- en communicatiegeschiedenis als bijvoorbeeld inzake de inrichting van de samenleving: "Het vitale en dynamische karakter van het protestantisme moet de plaats innemen van de reeds te lang dominerende gedachte dat het protestantisme vooral iets is waaraan we moesten zien te ontkomen. Laten we dat doemscenario afleggen en het stof van het protestantisme afblazen. Het is een beweging geweest die mede bepalend is geweest voor het vrije en open karakter van onze moderne samenleving in de afgelopen twee eeuwen en die het verdient om in zijn historische context met uitdagende vraagstellingen tegemoet te worden getreden, zowel politiek als cultureel, zowel lokaal als nationaal en internationaal, en zowel kerkelijk als sociaal. Twee kilometer archief in onze kelders dagen de moderne onderzoeker uit te worden ontdekt."