Gemeente Breda

Gemeente zet in op buurthuizen in aandachtswijken

De gemeente gaat buurthuizen in aandachtswijken op maat subsidiëren. Dat betekent
dat de gemeente meebetaalt aan de beheers- en exploitatiekosten van de buurthuizen.
Buurtcentra die buiten de aandachtsbuurten liggen, krijgen een vaste huurkostenvergoeding voor erkende welzijnsactiviteiten. Dit zijn enkele ideeën uit de notitie Buurthuizen en gemeenschapshuizen waarmee het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd.

De notitie Buurthuizen en gemeenschapshuizen is een belangrijke stap op weg naar nieuwe afspraken over het beheer en de exploitatie van de buurtaccommodaties. Het college wil met de nieuwe afspraken extra steun geven aan aandachtsbuurten in Breda. Centra in deze buurten, buurthuizen, ontvangen veelal minder inkomsten uit activiteiten en kunnen moeilijker de kosten voor beheer en exploitatie opbrengen. Daarom springt de gemeente voor deze buurthuizen bij.

Als de plannen doorgaan, dan gaan enkele buurtcentra buiten de aandachtsbuurten erop achteruit. Voor deze centra treft de gemeente een overgangsregeling. Op deze manier blijven de totale uitgaven voor welzijnsaccommodaties gelijk.

De ideeën worden eerst besproken met de raadscommissie Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW) op 8 december 2004. Daarna overlegt de gemeente met de besturen van de welzijnsaccommodaties over dit plan en wordt het plan eventueel aangepast. Het is de bedoeling dat het college in het voorjaar van 2005 de plannen definitief vaststelt. De nieuwe uitgangspunten kunnen dan in het jaar 2006 van kracht worden.

De gemeente heeft alle buurten in Breda beoordeeld op diverse criteria zoals het aantal mensen met een bijstandsuitkering, het aantal eenoudergezinnen en het aantal leerlingen op het VMBO. Wijken die op deze criteria aanzienlijk hoger dan het Bredase gemiddelde scoren, noemt de gemeente aandachtsbuurten. In deze aandachtsbuurten liggen 14 buurthuizen. Het gaat om de wijken: Fellenoord, Geeren Noord en Geeren Zuid, Heuvel, Haagpoort, Kesteren / Muizenberg, Tuinzigt, Wisselaar, Doornbos, (delen van) Brabantpark, Biesdonk en Stationsbuurt. Centra die buiten de aandachtsgebieden liggen, heten gemeenschapshuizen. Daarvan zijn er 16 in Breda.

Breda, 1 december 2004