Gemeente Breda

Breda stelt Luchtkwaliteitsplan op

Lucht_Breda_gr.jpg

Breda stelt een Luchtkwaliteitsplan op. Omdat de luchtkwaliteit in 2003 niet voldeed aan de wettelijke normen is Breda verplicht om in mei 2005 een luchtkwaliteitsplan gereed te hebben. In het plan moeten alle maatregelen worden aangegeven die noodzakelijk zijn om in 2010 wel aan de wettelijke normen te kunnen voldoen. De gemeente stelt het Luchtkwaliteitsplan op in samenwerking met onder meer de GGD, het Platform Duurzaam Breda en andere externe deskundigen.

Naast de wettelijke verplichting om te voldoen aan de normen voor luchtkwaliteit, is het aspect gezondheid het belangrijkste motief voor Breda om de luchtkwaliteit aan te pakken. Kinderen, ouderen met een zwakke conditie en mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten lopen immers een verhoogd gezondheidsrisico bij een mindere luchtkwaliteit. Daarnaast speelt de ambitie van Breda zoals weergegeven in de Milieuvisie 2015 om in de toekomst over een schoon en stil Breda te kunnen beschikken.

De voornaamste bron van luchtverontreiniging in Breda zelf is het wegverkeer. Daarnaast is van groot belang de luchtverontreiniging die vanuit de regio en daarbuiten de achtergrondconcentratie in Breda bepaalt. Deze achtergrondconcentratie in de regio Breda is erg hoog. Dit betekent dat een relatief kleine bijdrage van Breda al tot een overschrijding kan leiden. Omdat de invloed van de lokale overheid gering is, zijn daarom de mogelijkheden beperkt om tot drastische verlaging van de concentraties te komen. Strikt genomen maakt het terugdringen van de achtergrondconcentraties geen onderdeel uit van het luchtkwaliteitsplan. Waar mogelijkheden zijn om invloed uit te oefenen zullen die benut worden.

Bij het onderzoeken van de mogelijkheden om tot verbetering van de luchtkwaliteit te komen staat integrale probleemoplossing voorop. Maatregelen voor verbetering van de luchtkwaliteit kunnen mede de verkeerslawaaiproblematiek oplossen en de verkeersveiligheid verbeteren. Ook de bereikbaarheid en de doorstroming van het verkeer zijn aspecten die van groot belang zijn. Verschillende maatregelen kunnen bovendien bijdragen aan de beperking van de CO2 uitstoot en daarmee bijdragen aan het voorkomen van een klimaatverandering.

Hoewel het Luchtkwaliteitsplan er op gericht is om in 2010 te kunnen voldoen aan de dan geldende normen, wordt ook gekeken naar het jaar 2015 en verder om zodoende te voorkomen dat al na één of enkele jaren alsnog overschrijdingen optreden. Gezocht wordt naar robuuste maatregelen die langdurig effect hebben.

Vele factoren die van invloed zijn op de luchtkwaliteit in een gemeente zijn niet alleen door de lokale overheid te beïnvloeden. Zo is het rijk formeel verantwoordelijk voor fijn stof. Het Rijk stelt daarvoor een Luchtkwaliteitsplan op. Het rijk is ook verantwoordelijk voor de autosnelwegen A16, A27 en A58 rondom Breda. De provincie is verantwoordelijk voor provinciale wegen en onder haar bevoegdheid vallende bedrijven. Bij het op te stellen luchtkwaliteitsplan zullen deze partijen dan ook betrokken worden.

Breda, 1 december 2004