Gemeente Krimpen aan den IJssel


Mannengezondheidsonderzoek: 9^e verjaardag
Eind 1995 is in Krimpen aan den IJssel het mannengezondheidsonderzoek bij mannen van 50 tot 75 jaar van start gegaan. Onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde en Urologie van het Erasmus MC brengen bij de 1688 deelnemers gezondheidsproblemen met name op urologisch gebied in kaart. Zij richten zich vooral op plasklachten, erectiestoornissen en prostaatvergroting. Tijdens het onderzoek is bij 142 mannen prostaatkanker gevonden.

Veel gegevens
Het doel van het onderzoek is om van deze problemen in kaart te brengen hoe vaak ze voorkomen en welke factoren (oorzaken) met het ontstaan samenhangen. Daarnaast wordt in kaart gebracht hoe het verloop van de klachten in de loop der jaren is en welke gevolgen deze klachten voor het welbevinden hebben. U begrijpt dat deze vragen alleen na langdurig volgen van de mannen beantwoord kunnen worden. De mannen worden hiertoe om de twee jaar onderzocht. Inmiddels heeft het onderzoek veel gegevens opgeleverd. Er is een huisarts gepromoveerd op de gegevens uit de eerste ronde van het onderzoek. Veel van de onderzoeksresultaten zijn goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk van de huisarts. Hierbij bleek dat de diverse klachten veel voorkwamen maar niet altijd even veel last gaven. Er zijn meer dan 10 artikelen in de internationale medische tijdschriften verschenen.

Kostbaar
Op dit moment zijn er nog vier onderzoekers actief, zij bestuderen vooral het verloop van de klachten en de oorzakelijke factoren en de samenhang met het welbevinden. Het onderzoek is door de vele onderzoekers en lange vervolgperiode een kostbaar onderzoek. De gegevens zijn waardevol en van de vele oorspronkelijke vraagstellingen is pas een deel beantwoord. De oorspronkelijke financiering is ten einde en of er nog meer onderzoekers aangesteld kunnen worden of een volgende onderzoeksronde in 2006 bij de deelnemers kan worden verricht hangt af van vervolgfinanciering. Wilt u een financiële bijdrage leveren aan dit onderzoek dan kan dit op bankrekening 62.60.16.622 ten name van Vereniging Huisartsgeneeskunde Dr. Molewaterplein 50 te Rotterdam.

Dr. Groeneveld is bereid eventuele vragen te beantwoorden u kunt hem telefonisch bereiken onder nummer 0180-514877

Krimpen aan den IJssel