Gemeente Haarlem
01 december 2004
sector Publieksdienst
322/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Schrijnende situaties worden gemeld aan de minister
Extra aandacht in Haarlem voor uitgeprocedeerde asielzoekers
Het college van B&W is dinsdag 30 november 2004 akkoord gegaan met de voorstellen rond de rol van Haarlem in het landelijke project 'Terugkeer uitgeprocedeerde asielzoekers'. Dit betekent dat de gemeente Haarlem uitgeprocedeerden die moeten terugkeren naar het land van herkomst gedurende dit proces volgt en schrijnende situaties onder de aandacht van de minister brengt.
Afgelopen zomer is gestart met de uitvoering van het landelijk project 'Terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers'. Volgens de afspraken tussen minister Verdonk en de VNG hebben in de uitvoering van dit project ook de gemeenten een grote rol. Ten behoeve van dossiervorming moeten zij informatie verstrekken en eventueel de voorzieningen die de asielzoekers ontvangen, huisvesting en een uitkering, beëindigen. Met deze activiteiten zal ook de gemeente Haarlem deelnemen in dit project. Bovendien heeft het college nu besloten om daarnaast uitgeprocedeerden intensief te volgen gedurende hun terugkeerprocedure.
Haarlem wil namelijk voorkomen dat die uitgeprocedeerden waarvan de situatie schrijnend is gedwongen moeten terugkeren. Of dat zij die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst uiteindelijk illegaal op straat belanden. De gemeente zal de uitgeprocedeerden gedurende hun terugkeerprocedure intensief volgen en waar nodig hun situatie onder de aandacht van de minister brengen met het verzoek hen alsnog een verblijfsvergunning te verstrekken.
Om in echt schrijnende situaties geen bijzondere omstandigheden te vergeten wordt samengewerkt met de Stichting Vluchtelingenwerk Haarlem en Stem in de Stad. Deze laatste organisatie voert in Haarlem de noodopvang voor asielzoekers uit.
De gemeenteraad besluit in de raadsvergadering van woensdag 1 december 2004 over het voorstel van B&W om deze noodopvang opnieuw voor een jaar voort te zetten. Het gaat om opvang voor bijvoorbeeld mensen die in procedure zijn van een herhaald asielverzoek en mensen die een aanvraag hebben ingediend op medische of humanitaire gronden en waarvoor het onverantwoord is wanneer zij geen opvang krijgen. Zij kunnen gebruik blijven maken van de noodopvang in Haarlem. De rijksoverheid heeft voor deze groepen op dit moment geen opvang geregeld. De gemeente Haarlem zal met andere gemeenten en de VNG de druk op de regering opvoeren om ook voor deze groepen tot een passend opvangbeleid te komen.
Meriam Juthan, communicatieadviseur
023-5114398
mjuthan@haarlem.nl
---- --