Socialistische Partij

Reclame en sponsoring door onderwijsinstellingen ongepast

01-12-2004 * De SP wil dat er een einde komt aan het reclame maken door onderwijsinstellingen. Kamerlid Fenna Vergeer zal dit voorstel aan de orde brengen tijdens het kamerdebat donderdag over het nieuwe financieringsstelsel voor het hoger onderwijs en studenten. Vergeer: "Er gaan bakken onderwijsgeld naar PR en reclamecampagnes. Dat geld kan beter geïnvesteerd worden in uitdagend onderwijs en studiebegeleiding."

Studenten hebben volgens de SP niets aan reclame, maar wel aan objectieve voorlichting, zoals die wordt gegeven in de Keuzegids Hoger Onderwijs. Het budget dat instellingen nu uitgeven aan reclame zou moeten worden geïnvesteerd in studiementoren die met de eerstejaarsstudenten de keuze van de leerstof, de studielast en het tempo bespreken. Studenten kunnen door het studiementoraat betere keuzes maken en sneller studeren.

De SP bepleit ook een basisbeurs van vier of vijf (betastudies) plus 2 jaar. Studenten moeten na het eerste jaar zonder gevolgen voor de beurs kunnen switchen en vanaf het 2e jaar nog een jaar kunnen uitlopen, tot en met de HBO-bachelor of WO-master. Vergeer: "Bij het kabinetsmotto `een leven lang leren' past geen drempel door collegegeldverhoging of een beperking van leerrechten tot 1 studie."

Het hoger onderwijs wordt steeds krapper bekostigd en universiteiten leiden nu, met 140 miljoen euro minder, een kwart meer studenten op. Per student wordt dus steeds minder geïnvesteerd. Vergeer: "Hoger onderwijs is niet alleen een persoonlijke, maar ook een maatschappelijke investering en moet daarom via een inkomensafhankelijk belastingstelsel betaald worden. Collegegelddifferentiatie met een leenstelsel, hoe sociaal ook, legt de lasten bij een beperkte groep academici. Ik zie meer in het afschaffen van het collegegeld en in plaats daarvan een inkomensafhankelijke studietax die voor alle academici geldt. Een verhoging van het budget voor het hoger onderwijs kan dan deels uit de inkomstenbelasting en deels uit de studietax betaald worden. Rutte selecteert, zowel met collegegelddifferentiatie als het leenstelsel, op centen in plaats van talenten."

De SP voelt niets voor een open bestel, waarbij ook private instellingen aanspraak kunnen maken op overheidssubsidie. Een open bestel is gevoelig voor fraude en onrechtmatige staatssteun aan bedrijven die alleen de krenten uit de pap pikken en `onrendabele studies' overlaat aan de overheid. Private instellingen zijn bovendien niet openbaar controleerbaar, waardoor fraude op de loer ligt. * Zie ook dossier hoger onderwijs