Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Waterplan Halderberge vastgesteld

De gemeente Halderberge heeft eind september het Gemeentelijk Waterplan vastgesteld. In het waterplan staat hoe de gemeente in de toekomst - tot 2050 - om wil gaan met het water binnen haar grenzen. Het gaat daarbij onder andere om de kwaliteit een water, het voorkomen van wateroverlast en het natuurvriendelijk inrichten van waterpartijen.

Wat is een waterplan?
Water neemt een belangrijke plaats in in ons leven. We kunnen niet zonder (drink)water leven en er zijn mensen die voor hun beroep afhankelijk zijn van het water. Denk maar aan vissers en schippers. Daarnaast zou het heel saai zijn als we geen water in onze omgeving tegen zouden komen. We zouden dan bijvoorbeeld niet kunnen zwemmen, roeien, vissen of gewoon langs het water fietsen of lopen. Ondanks dat water zo gewoon lijkt, is het ontzettend belangrijk dat we er zorgvuldig mee omgaan. Water kan vervuild raken of we kunnen te maken krijgen met wateroverlast of juist verdroging.

Om in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende en schoon water stelt de gemeente in samenwerking met het waterschap en andere partijen een zogeheten waterplan op. Een waterplan is een plan van een gemeente om alle aspecten van water binnen de gemeentegrenzen in samenhang aan te pakken en verbeteren. Voorbeelden van wateraspecten zijn de riolering, de kwaliteit van het oppervlaktewater in de stad en de bestrijding van wateroverlast in bebouwd gebied. Daarvoor worden eerst de huidige situatie in beeld gebracht, daarna het toekomstbeeld en knelpunten en als laatste de mogelijke oplossingen. Deze oplossingen worden in concrete maatregelen opgenomen aan het einde van het plan en voorgelegd aan het gemeentebestuur.

Waar streven we naar met het water in Halderberge? Om die vraag te kunnen beantwoorden, hebben verschillende organisaties
- gemeente, waterschap Brabantse Delta, de provincie Noord-Brabant en waterleidingmaatschappij Brabant Water, kortweg de "waterpartners" genoemd - en belanghebbenden uit de woonkernen in Halderberge beschreven waar wij nu feitelijk naar streven: de streefbeelden. Dit toekomstbeeld is opgesteld rond zes thema's die alle aspecten van water in Halderberge bestrijken:

1. samenwerking

2. water en kwantiteit

3. water en kwaliteit

4. watervoorziening, watergebruik, riolering en afvalwaterzuivering
5. water en ruimte

6. gebruik en beleving van water

De basis
Verbetering van de waterkwaliteit en zorgen voor voldoende water in de gemeente Halderberge, zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de toekomst.
Dat betekent dat er verstandig met water omgegaan wordt zodat mensen, planten en dieren van het water kan profiteren, ook de generaties na ons. Bewustwording over bijvoorbeeld het verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, aandacht voor het riool en het verantwoord gebruik en omgaan met drinkwater spelen hierbij een grote rol. Om dit te bereiken werken de waterpartners nauwer met elkaar samen.

Samenwerking
Nauwer samenwerken betekent dat de waterpartners elkaar op de hoogte houden van alle projecten en werkzaamheden op het gebied van water en stemmen deze zoveel mogelijk op elkaar af.

Water en kwantiteit
De waterpartners houden het waterpeil op de juiste hoogte. Daardoor kunnen landbouwers goed hun land bewerken, kunnen gewassen groeien en hebben ook de bomen en planten in natuurgebieden voldoende water om te groeien.
Het waterpeil op hoogte houden betekent ook wateroverlast voorkomen. Daar streven de waterpartners ook naar.

Water en kwaliteit
We streven naar schoon water en schone waterbodems. Schoon water betekent niet allen dat we de vervuiling van het water terugdringen maar ook dat het water schoon genoeg is voor allerlei waterplanten en dieren om in te leven.

Gebruik en beleving van water
De haven van Oudenbosch. Water is niet alleen functioneel maar is ook zeker mooi. We lopen langs het water, zwemmen in water dat is aangewezen als zwemwater of gooien onze hengel uit. De waterpartners willen daar in de toekomst voldoende voorzieningen voor aanleggen. Vaak gebeurt dat in combinatie met maatregelen om oevers natuurvriendelijk in te richten of gebieden aan te wijzen voor waterberging. Soms maakt water deel uit van een historisch deel van een plaats. Dat is het geval met de haven in Oudenbosch. De gemeente wil dat het water hier schoon blijft.

Hoe is de situatie nu en wat gaan de waterpartners er aan doen? Nu we weten wat we met het water in de toekomst willen bereiken, is het natuurlijk nodig om te kijken wat de huidige 'waterproblemen' zijn in de gemeente Halderberge en welke maatregelen nodig zijn om die problemen op te lossen. De maatregelen worden niet meteen uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst van het probleem nemen de waterpartners op korte termijn - voor 2009, op middellange termijn - voor 2018 of op de lange termijn - voor 2050 de benodigde maatregelen.

Bergbezinkbassin
Deel van de zuivering Bath, waar afvalwater weer schoon wordt gemaakt. Het water raakt vervuild wanneer bij zeer hevige regenval het straatriool, waarmee het regenwater wordt afgevoerd, al dat water niet meer aankan.
Om dat te voorkomen legt de gemeente onder andere een grote opvangbak aan bij de Spuilaan in Oudenbosch. In die opvangbak (bergbezinkbassin) vangen we bij een regenbui eerst het vieze water van de straat zo veel mogelijk op en voeren dat af naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Zo'n opvangbak kan niet overal aangelegd worden, bijvoorbeeld omdat er geen plaats is. In die gevallen kan het gebeuren dat bij zeer hevige regenval het regenwater, vermengd met vuil water uit het afvalwaterriool via een aparte buis - overstort genoemd - in een nabijgelegen sloot stroomt. Mocht zoiets in de toekomst weer gebeuren, dan haalt de gemeente het vuil dat achterblijft bij een overstort zo snel mogelijk weg.
Daarnaast past de gemeente enkele overstorten in Hoeven en in Oud Gastel aan waar voorheen problemen optraden.

Het waterschap onderzoekt de komende jaren hoe de waterkwaliteit verbeterd kan worden. Daarbij houdt het waterschap rekening met nieuwe Europese regels voor de waterkwaliteit.

Afkoppelen
Waar dat mogelijk is, gaat de gemeente het regenwater niet meer via de regenbuizen afvoeren naar het straatriool maar in de grond laten sijpelen (infiltreren) of tijdelijk opslaan in vijvers. We noemen dit "afkoppelen". Daarmee voorkomt de gemeente dat er teveel regenwater het riool instroomt en zorgt er tevens voor dat het regenwater het grondwater aanvult. Dat gebeurt ook in die gebieden waar de gemeente al een afvoersysteem had aangelegd om wateroverlast daar te voorkomen. Dat water verdween tot nu toe in het riool en werd afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. De gemeente gaat in de toekomst het water afvoeren naar gebieden waar geen overlast is.

Een ton voor water!
Wist u dat u ook uw huis kunt 'afkoppelen' van het regenwaterriool? Met een simpele regenton kunt u water opvangen en dat gebruiken om daarmee uw planten, zowel binnen als buiten, water te geven. Ook zijn er speciale setjes in de handel waarmee u het regenwater langzaam in de grond kunt laten zakken zonder dat uw terras onder water komt te staan of de tuin drassig wordt. Kijk op www.eentonvoorwater.nl hoe u tot 17 november makkelijk een regenton kunt bestellen.

Water "opslaan"
Om de wateroverlast aan te pakken, richt het waterschap de komende jaren gebieden in waar het teveel aan water bij hevige regenval tijdelijk opgeslagen kan worden. Het water opslaan noemen we waterberging. Het gaat in dit geval om waterberging in de Hoevensche Beemden en ten zuidwesten van Oud-Gastel. De inrichting van zo'n waterbergingsgebied nabij de wijk Albano staat al voor 2005 op de rol. Het waterschap is begonnen met de voorbereidingen van dit project.

Samenwerking bij calamiteiten
De gemeente en het waterschap werken samen aan een calamiteitenplan voor het geval er acute wateroverlast optreedt. Hiermee wordt de rolverdeling tussen de waterpartners helder bij de aanpak van de overlast en bij de hulpverlening aan de getroffenen.

Bewust omgaan met water
Ook al beseft u dat misschien niet maar water is een schaars goed. Bewust en zuinig omgaan met water is nodig om te zorgen voor schoon drinkwater voor de volgende generaties. Brabant Water geeft verschillende tips om water te besparen. U kunt deze vinden op de website van Brabant Water

Help mee aan schoon water!
Ook u kunt meehelpen om het water in uw omgeving schoon te krijgen door geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken om het onkruid uit uw tuin te krijgen. Er zijn veel manieren om dat op een milieuvriendelijke manier te doen. Kijk maar eens op www.brabantsedelta.nl en zoek op het trefwoord "tuintips".

Water voor de natuur
Water is niet alleen belangrijk voor de mens maar ook voor de natuur. Het waterschap en de gemeente passen daarom in de toekomst de oevers van de Mark en de Vliet en het Mark-Vlietkanaal aan. Hierdoor kunnen er op de oeverstrook allerlei planten groeien waarin dieren voedsel kunnen vinden of hun nesten kunnen bouwen. Dit noemen we de zogeheten Ecologische verbindingszones. Deze plantenstroken verbinden namelijk natuurgebieden die langs het water liggen. Er liggen al van dit soort zones langs deze rivier en langs de Laaksche Vaart en de Kibbelvaart.

Individuele behandeling van afvalwater
Een slechte kwaliteit van het water komt ook omdat er nog afvalwater van huishoudens in de sloot terechtkomt dat niet of nauwelijks is schoongemaakt. Vooral in het buitengebied zijn er namelijk huizen die nog niet op de riolering zijn aangesloten. Vanaf 1 januari 2005 mag dat niet meer. Deze panden moeten dan aangesloten worden op de riolering of er moeten kleine zuiveringssystemen bij elk pand aangelegd worden, zogeheten systemen voor de individuele behandeling van afvalwater (IBA-systemen). Zie hieronder.

Individuele Behandeling van Afvalwater
Vooral in het buitengebied zijn er huizen en andere gebouwen die nog niet op de riolering zijn aangesloten. Het afvalwater stroomt nu vrijwel ongezuiverd in een nabijgelegen sloot of in de bodem. Vanaf 1 januari 2005 mag dat niet meer. Deze panden moeten dan aangesloten worden op de riolering of er moeten kleine zuiveringssystemen bij elk pand aangelegd worden, zogeheten systemen voor de individuele behandeling van afvalwater (IBA-systemen).
De gemeente Halderberge heeft er voor gekozen om de aanschaf en aansluiting van zo'n zuiveringssysteem voor de betreffende panden te verzorgen. Binnenkort ontvangen de betreffende eigenaren een brief en een folder van het waterschap over dit onderwerp. U kunt voor meer informatie ook alvast surfen naar
www.brabantsedelta.nl/iba.

Grondwater beschermen
Ons grondwater is erg kwetsbaar. Als allerlei verontreinigingen, zoals olie en andere chemische stoffen, in de bodem zakken, kunnen ze het grondwater bereiken en vervuilen. Daarom inventariseert de gemeente risicovolle gebieden om bij de uitvoering van werkzaamheden aldaar de verontreiniging van de bodem en het grondwater te voorkomen.

Uitvoering kost geld
Veel van de hiervoor beschreven maatregelen kosten veel geld. Omdat er tot 2007 in de begroting van de gemeente geen extra geld beschikbaar is voor water, zullen de betrokken waterpartners eerst de bestaande projecten uitvoeren en bezien of daarmee al enkele doelstellingen van het waterplan gerealiseerd kunnen worden.

Meer informatie
Een uitgebreid overzicht van de streefbeelden, de huidige waterproblemen en de voorgestelde maatregelen om deze problemen op te lossen, vindt u in het Waterplan zelf. Bij dit plan horen verschillende overzichtskaarten die de huidige situatie in beeld brengen.
Het Waterplan en de overzichtskaarten kunt u downloaden vanaf de website van de gemeente Halderberge.