Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|1 december 2004 |Postbus 16200 | | |3500 CE UTRECHT | | |Telefoon: (030) 286 11 32 | | |Fax: (030) 286 11 43 | | |Internet: www.utrecht.nl |
Utrecht investeert in schuldpreventie voor jongeren
Utrecht biedt, als eerste gemeente in Nederland, de VMBO-scholen in de stad een gratis lespakket over schuldpreventie aan. Met dit lespakket 'In & Out' kunnen scholieren leren omgaan met geld en schulden voorkomen. Het materiaal is door het NIBUD ontwikkeld, mede op initiatief van de gemeente Utrecht. Leerlingen van het Vader Rijn College in Utrecht hebben vandaag voor het eerst met het lespakket gewerkt.
Wethouder Hans Spekman van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Het aantal volwassenen en jongeren met schulden neemt enorm toe. We zien ook een toename van de hoogte van de schulden. Van de 1800 mensen die zich dit jaar bij onze Kredietbank hebben aangemeld, zijn 160 jonger dan 25 jaar. Deze jongeren hebben een gemiddelde schuld van EUR 11.000. In de schuldhulpverlening blijkt dat het steeds moeilijker is om schulden weg te werken. Daarom leggen wij de nadruk op preventie van schulden: begin er niet aan! Van lenen komt wenen".
Het lespakket 'In & Out' past goed bij de preventie. Als jongeren vroeg leren om goed met geld om te gaan, zullen zij later geen schulden krijgen. Het lespakket bestaat uit magazines voor VMBO-onderbouw en bovenbouw en docentenkaarten.
Het materiaal is ontwikkeld omdat er nog geen adequaat lesmateriaal bestond dat leerlingen leert om te gaan met geld, terwijl scholieren wel steeds meer schulden maken. VMBO-leerlingen hebben relatief de meeste inkomsten en schulden. Dit blijkt uit de resultaten van het NIBUD Scholieren Onderzoek 2004, die vandaag bekend werden gemaakt. Zie bijgaand persbericht van het NIBUD voor meer informatie hierover.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman, Bestuurscommunicatie, telefoon 030-2861055 of Gerard Derksen, telefoon 030-2861168.
---- --
Postbus 19250 Bezoekadres
3501 DG Utrecht Hekelsteeg 6
Telefoon 030 - 2 391 350 Utrecht
Telefax 030 - 2 391 399
Internet www.nibud.nl 1 december 2004
Scholier leent en krijgt te makkelijk geld
E 115,- per maand niet genoeg
Middelbare scholieren hebben niet genoeg aan E 115,- per maand. Meer dan de helft van de scholieren heeft extra geld nodig. Ze kunnen daarvoor makkelijk bij hun ouders aankloppen. Slechts 6 % van de ouders zegt nee tegen hun geldvragende kinderen. Ook lenen scholieren makkelijk geld aan elkaar. Voor bijna een kwart van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar is geld lenen de normaalste zaak van de wereld. Dit zijn enkele resultaten uit het NIBUD Scholierenonderzoek 2004. Volgens het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is het feit dat scholieren al zo makkelijk geld lenen één van de oorzaken voor de alsmaar groeiende groep jongeren die bij de schuldhulpverleningsbureaus aankloppen. Om deze stijging een halt toe te roepen heeft het NIBUD speciaal lesmateriaal gemaakt voor de vmbo-scholieren.
Kwart van vmbo´ers leent.
Scholieren op het vmbo lenen aanzienlijk vaker dan de leerlingen op havo en vwo. Eén op de vier vmbo´ers leent wel eens geld. In de hoogste klassen van de havo en het vwo wordt minder geleend, respectievelijk 18% en 14% van de leerlingen. Scholieren lenen het meest bij vrienden en ouders. Gemiddeld gaat het om een bedrag van E 77,- per scholier. Ook zegt 8% van de scholieren iets op afbetaling te hebben gekocht en moeten ze gemiddeld E 180,- afbetalen. Ook heeft 4% van de scholieren nog een rekening openstaan van gemiddeld E 147,-. De pubers lenen vooral voor snoep en snacks, daarna voor kleding en de mobiele telefoon. Op het vmbo wordt vaker voor de mobiele telefoon geleend dan op de andere schooltypen.
Recessie
Behalve hun ouders hebben ook de jongeren last van de economische recessie. Zo is hun inkomen nauwelijks gestegen in vergelijking met het vorige Scholierenonderzoek uit 2002. Nu heeft een scholier gemiddeld E 115,- te besteden, twee jaar geleden was dat nog E 113,-. Een inkomensstijging van slechts 1%. Terwijl tussen het Scholierenonderzoek 1999/2000 en het rapport uit 2002 de scholieren nog een inkomensstijging hadden van 20%.
Vmbo-leerling het rijkst
Een twaalfjarige heeft gemiddeld zo´n E 53,- te besteden. Maar als hij achttien jaar oud is, is dat bedrag al opgelopen tot zo´n E 350,- per maand. Jongens hebben gemiddeld E 20,- meer per maand te besteden dan meisjes. Als we de eerste vier klassen van de drie schooltypen met elkaar vergelijken zien we dat vmbo-leerlingen het rijkst te zijn. Zij beschikken per maand over E 122,-, havo-leerlingen over E 92,- en vwo-scholieren hebben nog minder, slechts E 79,- per maand.
Minder geld uit baantje, meer van ouders.
Het geld dat de scholieren hebben, verdienen ze voornamelijk met werken. Uit het NIBUD-onderzoek blijkt dat minder scholieren werken dan twee jaar geleden. Het verlies aan inkomen dat ze daardoor hebben, wordt opgevuld door hun ouders, want ten opzichte van twee jaar geleden krijgen meer scholieren geld van hun ouders. Gemiddeld krijgen negen van de tien scholieren geld van hun ouders. Jongens krijgen per maand E 45,- en meisjes E 51,-. Maar jongens die een baantje hebben verdienen meer dan werkende meisjes. (respectievelijk gemiddeld E 154,- en E 116,- per maand) Vanaf het 15de jaar heeft meer dan de helft van de leerlingen een bijbaantje. Op de onderbouw hebben vmbo´ers het vaakst een bijbaan en op de bovenbouw zijn dat de havo-scholieren.
Groeiende groep heeft geen spaargeld
Het aantal scholieren dat niet spaart en waar ook niet voor gespaard wordt, groeit. Twee jaar geleden lag dit percentage op 5% en dat is bijna verdubbeld naar 9% van de scholieren. Dit komt vooral doordat minder ouders en grootouders geld apart leggen voor hun kinderen. Wel zijn meer scholieren zelf gaan sparen. Maar liefst 77% van de scholieren spaart, dit was twee jaar geleden 71%. Alleen is het gemiddelde bedrag dat iedere maand opzij wordt gelegd, gedaald van E 38,- naar E 34,-.
In & Out!
De resultaten uit het scholierenonderzoek tonen duidelijk aan het dat het belangrijk is dat scholieren moeten leren dat als het geld op is, het geld ook echt op is. Het NIBUD vindt het zorgelijk dat scholieren zo makkelijk extra geld lenen en krijgen. Daarom heeft het NIBUD, mede op initiatief van de gemeenten Utrecht, Rotterdam en Amsterdam een speciaal lesprogramma ontwikkeld. Het lespakket In & Out! leert leerlingen hoe om te gaan met geld. Zo wordt uitgelegd hoe je een acceptgirokaart invult, wat de voor- en nadelen zijn van sparen en lenen, wat een incassobureau is en hoe je er voor zorgt dat je geen betalingsachterstand krijgt. Het NIBUD heeft het lesmateriaal in eerste instantie gemaakt voor het vmbo. Maar ook voor de andere schooltypen, evenals voor het basisonderwijs, maakt het NIBUD lesmateriaal. Ander onderzoek toonde eerder dit jaar al aan dat er een duidelijk verband is tussen opvoeding en geldproblemen. Van de mensen die vroeger hebben geleerd goed met geld om te gaan, gaat nu maar 5% slecht met zijn geld om. En van de mensen die dat vroeger niet hebben geleerd, gaat nu 35% slecht met zijn geld om.
In & Out! in Utrecht
De gemeente Utrecht biedt het lespakket In & Out!, als eerste gemeente in Nederland, gratis aan alle vmbo-scholen in Utrecht aan. De gemeente Utrecht doet dit omdat het aantal volwassenen en jongeren met schulden enorm toeneemt. Het wordt steeds moeilijker om schulden weg te werken. Daarom legt de gemeente Utrecht bij schuldhulpverlening de nadruk op preventie. Het lespakket In & Out! is daarvan een voorbeeld.
Het onderzoek
Het Scholierenonderzoek 2004 is het achtste in de reeks van Scholierenonderzoeken die het NIBUD sinds 1984 heeft gehouden. Om meer aan te sluiten bij de belevingswereld van de scholieren heeft het NIBUD er dit maal voor gekozen de data te verzamelen via een internetenquête plaats van een schriftelijke vragenlijst. Van maart tot en met mei 2004 hebben ruim 5.500 scholieren van verschillende schooltypen de vragenlijst correct ingevuld. De jongeren zijn opgeroepen aan de enquête mee te doen via de NIBUD-site jeugd-en-geld.nl en www.msn.nl. Begin 2005 volgt het tweede en laatste deel van het NIBUD-Scholierenonderzoek 2004. Hierin wordt ingegaan op de verschillende uitgaven en de bijbaantjes die scholieren hebben.
Neem voor meer informatie contact op met:
NIBUD
Gabriëlla Bettonville, woordvoerder, tel. 030 - 239 1 3 70 / 06 - 53 67 8 7 29, e-mail: gbettonville@nibud.nl / Gerjoke Wilmink, directeur, tel.030 - 239 1 3 50 / 06 - 53 81 8 4 22, e-mail: gwilmink@nibud.nl
Gemeente Utrecht
Sylvia Borgman, Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, tel. 030 - 286 10 55, e-mail: s.borgman@utrecht.nl
---- --