Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle voor Veiligheid

Wethouder Aart-Jan Moerkerke lanceert het veiligheidslogo

Fot:o: Roel Dijkstra
Wethouder Aart-Jan Moerkerke lanceert het veiligheidslogo.

Die ben ik zo kwijt
Een jonge vrouw komt op de fiets aan bij metrostation Capelle-Centrum. Niet ver bij haar vandaan staat een groepje Capelse jongeren, lachend, elkaar duwend. De vrouw vraagt zich af of ze er langs kan lopen. In haar hoofd maakt ze de afweging en besluit door te zetten. Ze zet de fiets neer, zet haar blik op oneindig, houdt haar adem in en stapt naar het perron. Vanuit haar ooghoeken ziet ze de jongens naar haar fiets kijken en daarna naar haar. Die ben ik zo kwijt, denkt ze nog, ze stapt verder en slaakt een zucht van verlichting als ze veilig op het perron staat. Nog geen halve minuut later komt één van de jongens aanrennen. Recht op haar af. Haar hart bonst haar keel uit. Haar mond wordt droog. Ze kijkt om zich heen, maar ze staat alleen op het perron. Ze maakt zich klaar om het op een gillen te zetten, maar op dat moment zegt de jongen: Mevrouw, mevrouw, u bent vergeten uw fiets op slot te zetten. Wij hebben het voor u gedaan. Hier is uw sleuteltje.

Objectieve of subjectieve veiligheid?
Hoe veilig is Capelle aan den IJssel? Capelle is zo veilig als de vrouw bij het metrostation op dat moment ervaart. Het voorbeeld geeft aan dat er een groot verschil is tussen veiligheidsbeleving en daadwerkelijke veiligheid. Om maar met het laatste te beginnen: Capelle is, als middelgrote gemeente gelegen onder de rook van Rotterdam, relatief veilig. De afgelopen jaren doet Capelle aan den IJssel het op veiligheidsgebied steeds beter. We staan niet meer in de top van onveilige steden van het Algemeen Dagblad. We signaleren een dalend aantal autokraken en woninginbraken en - zo blijkt uit de laatste buurtmonitor - we zien een positieve trendbreuk op het gebied van veiligheidsgevoel. Capellenaren geven aan dat ze zich, na vele jaren steeds onveiliger gevoeld te hebben, veiliger voelen. Een minimaal verschil weliswaar, maar toch. het begin i ser.

Schouders eronder
Wat nog wel zorgen baart, is de toenemende drang naar geweld, zowel achter de voordeur als daarbuiten. Ook worden wij nog teveel geconfronteerd met overlast door jongeren. En willen wij de openbare buitenruimte zo leefbaar mogelijk maken. Daar gaan wij onze schouders onder zetten. In ons net opgeleverde Integraal Veiligheidsplan staat hoe we Capelle aan den IJssel veilig kunnen houden en de veiligheid zelfs nog kunnen verbeteren, want vooral voor veiligheid geldt: stilstand is achteruitgang. Wij beseffen dat het niet het ei van Columbus is en dat 100% veiligheid alleen maar bestaat in sprookjes. Toch verwachten wij dat de komende jaren het veiligheidsbeeld in en van Capelle aan den IJssel duidelijk vooruit gaat.

Waarom wordt het veiliger in Capelle?
Ten eerste omdat het veiligheidsbeleid, zoals dat nu voorligt, niet alleen door de gemeente is opgezet, maar ook tot stand kwam dankzij de inzet van alle belangrijke Capelse veiligheidspartners. Raadsleden, het college, politie, jongerenwerk, woningbouwcorporatie en Openbaar Ministerie werkten mee aan het plan. Door met elkaar de lijnen naar de toekomst uit te zetten, steunen we elkaar in de uitvoering. Zo maakt de politie bijvoorbeeld ruimte voor de uitvoering van dit veiligheidsplan in haar eigen jaarplannen. Daarnaast zorgt de programmatische aanpak van veiligheid ervoor dat alle, bij veiligheid betrokken, gemeentelijke afdelingen het onderwerp een hoge prioriteit geven en met elkaar samenwerken. Ook zorgt de aanpak ervoor dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de veiligheidsactiviteiten binnen het gehele college een plek krijgt. Bij al onze activiteiten streven we drie uitgangspunten na. Basisregels die onze gemeente veilig houdt en veiliger maakt. Deze uitgangspunten zijn: 1) We kunnen het niet alleen! We hebben de Capellenaar nodig, bijvoorbeeld door het doen van meldingen en elkaar aanspreken op gedrag, 2) Alleen zero-tolerance, hard optreden of alleen preventief beleid is niet voldoende! We moeten hard optreden als het moet en voorkomen waar het kan en Capellenaren moeten niet alleen veilig zijn, maar zich ook veilig voelen!.

In vier deelprogrammas toetsen wij de drie uitgangspunten. In het deelprogramma Risicovol gedrag door bijvoorbeeld het aanpakken van overlastgevende bewoners en panden en het tegengaan van huiselijk geweld. Maar ook door het verhogen van de meldingsbereidheid, zowel bij de gemeente als bij de politie. Het deelprogramma Jeugd en Veiligheid richt zich onder andere op het bieden van veiligheid voor jeugd aan de ene kant en het aanpakken van het kleine aantal jongeren, dat het jeugdimago verziekt, aan de andere kant. In Leefbaarheid van de Openbare Ruimte wordt naast verkeersveiligheid en buurtactiviteiten een grote ergernis van Capellenaren bestreden: het trio vandalisme, graffiti en hondenpoep. Bijvoorbeeld door een nieuw graffitibeleid, door het gebruik van materialen die hufterproof zijn en het instellen van hondenuitlaatplaatsen. Als laatste worden in het deelprogramma Ondersteuning Ontwikkeling Doelgroepen vooral preventieve maatregelen genomen om kansarme Capellenaren meer kansen te geven. Onder meer door de inzet van begeleid wonen, gezinscoaches en buurtmoeders.

Met Capelle voor Veiligheid zullen wij de komende jaren laten zien dat wij de wens van de Capellenaren voor een veilige gemeente zeer serieus nemen. Ziet u het logo? Dan weet u dat we aan uw veiligheid werken!

Aart-Jan Moerkerke,
Portefeuillehouder Integrale Veiligheid.