NRIT

Basisscholen maken minder schoolreisjes

In Nederland werden in 2003 ruim 28.000 schoolreizen ondernomen, waarvan 20.000 door het basisonderwijs en 8.000 door het voortgezet onderwijs. Ten opzichte van 1998 is het aantal schoolreizen in het basisonderwijs met -30% afgenomen. Die afname kan slechts zeer ten dele worden verklaard door de afname van het aantal leerlingen in het basisonderwijs (-6%). Dat blijkt uit onderzoek van het NRIT naar groepsreizen van Nederlanders.

Ook totale bestedingen dalen
Opvallend is dat een toenemend aantal basisscholen helemaal geen schoolreizen meer organiseert. Ook in het voortgezet onderwijs werden minder schoolreizen ondernomen. Een ééndaagse schoolreis in het basisonderwijs kost gemiddeld 20,20 euro per leerling per reis. In het voortgezet onderwijs wordt bij dit type reis veel meer uitgegeven, namelijk 25,30 euro per leerling per reis. Er werd per schoolreis per leerling wel meer uitgegeven, maar door de sterke afname van het aantal schoolreisjes daalden de totale bestedingen aan schoolreisjes in het basisonderwijs toch nog met -8%.

Basisonderwijs gaat vooral naar attractiepark
De drie populairste bestemmingen onder het basisonderwijs zijn het attractie-/pretpark, de dierentuin of dolfinarium en de (overdekte) speeltuin. Een bezoek aan een speeltuin en zwembad is in vergelijking met 1998 populairder geworden. Dit ging ten koste van de attractie-/pretparken en de dierentuinen.

Voortgezet onderwijs bezoekt steden/dorpen
Onder voortgezet onderwijs is het bezoek aan een stad of dorp het populairst. In het basisonderwijs duren vrijwel alle schoolreizen maar een dag of een dagdeel. In het voortgezet onderwijs is 53% van de schoolreizen meerdaags. Hierbij wordt het meest in jeugdherbergen en hotels overnacht. Belangrijkste buitenlandse bestemmingen zijn Duitsland en Frankrijk. Een meerdaagse schoolreis in het voortgezet onderwijs kost gemiddeld 235 euro per leerling per reis.

Mei en juni topmaanden
De meeste schoolreizen worden in mei of juni ondernomen. Gemiddeld wordt door het basisonderwijs 153 kilometer afgelegd. Het voortgezet onderwijs maakt heel wat meer kilometers en reist voor een eendaagse schoolreis gemiddeld 300 kilometer.

Schoolreisjes blijven
Het NRIT verwacht dat het aantal schoolreizen zich in de toekomst zal stabiliseren, aangezien ruim 80% van alle scholen in de toekomst evenveel schoolreizen zal organiseren.

Bedrijven en gemeenten
Het onderzoek naar schoolreizen is één aspect in een veel groter onderzoek van het NRIT naar groepsreizen in Nederland. Naast schoolreizen werden ook bedrijfsuitstapjes onderzocht en groepsreizen van gemeenten. Zo'n 69% van alle Nederlandse bedrijven onderneemt jaarlijks een bedrijfsuitstapje. Bij gemeenten ligt dit deelnamepercentage beduidend hoger: 96% ondernam in de afgelopen vijf jaar wel eens een uitstapje.

Het onderzoeksrapport
Het rapport Groepsreizen van Nederlanders is in oktober verschenen en kost 205 euro (exclusief BTW, inclusief verzendkosten). In het rapport is onder andere aandacht voor het beslissingsproces van de organisatoren, het vervoer, de bestemming en de bestedingen. Meer informatie op www.nrit.nl .

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met: Ton Vermeulen (voorlichting), 076 542 06 00, avermeulen@nrit.nl Marleen Willemen (onderzoeker), 076 542 06 00, mwillemen@nrit.nl

NRIT, Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme Paardeweide 5d, 4824 EH BREDA, tel: 076 542 06 00, www.nrit.nl


01 dec 04 12:39