Technologie Stichting STW

30 november 2004

Supernauwkeurige meter ziet nanofoutjes in spiegels

STW-promovendus Luke Krieg heeft een meetsysteem gemaakt dat productiefoutjes met nanometerafmetingen in spiegels registreert. Zijn systeem komt van pas in de productie van nieuwe generaties computerchips, waarbij ultraviolet licht wordt gebruikt. Luke Krieg promoveert op 30 november aan de Technische Universiteit Delft.

Computerchips worden in de toekomst waarschijnlijk gemaakt met extreem ultraviolet licht. Lenzen kunnen dit licht met een golflengte van dertien nanometer niet meer buigen, omdat ze het volledig absorberen. In plaats daarvan moeten hele nauwkeurige holle en bolle spiegels de belichting sturen. Vanwege de zeer kleine golflengte van het ultraviolet licht mogen afwijkingen in de kromming van de spiegel niet groter zijn dan een tiende nanometer. Om zeker te weten dat de spiegels nauwkeurig genoeg zijn gemaakt, is heel gevoelige meetapparatuur nodig. Eenvoudige en betaalbare meetapparatuur die deze afwijkingen tijdens het productieproces kan meten, bestond nog niet.

Luke Krieg maakte daarom een absolute interferometer. De interferometer gebruikt twee lichtbundels. De ene bundel valt rechtstreeks op een sensor. De andere weerkaatst in de te meten spiegel en komt dan in de sensor terecht. Uit het patroon dat beide lichtbundels samen vormen, is de vorm van de spiegel af te leiden.

De promovendus wist met zijn opstelling de vorm van een spiegel op vier nanometer nauwkeurig te bepalen. Uiteindelijk moet dit een tiende nanometer worden. Met een aanpassing aan de sensor, waar nu in een parallel project aan wordt gewerkt, moet deze resolutie haalbaar zijn.

De nieuwe interferometer heeft meerdere voordelen ten opzichte van concurrerende instrumenten. De referentielichtbundel valt rechtstreeks op de sensor, wat grote meetfouten voorkomt. Bovendien meet de nieuwe opstelling het hele oppervlak van de meeste spiegels in een keer. In tegenstelling tot andere meetinstrumenten is deze interferometer geschikt voor gebruik in een optische werkplaats, zowel wat de kosten als het gebruiksgemak betreft.

Dit onderzoek is gefinancierd door Technologiestichting STW, ASML (Veldhoven), Carl Zeiss (Duitsland), en TNOTPD.

Luke Krieg maakte een absolute interferometer, die hier op de foto te zien is.

Meer informatie: Luke Krieg MSc. (TUD, Optica) t: +31(0)15 278 24 55, m.l.krieg@tn.tudelft.nl promotie 30 november, promotor prof. dr. ir. J.J.M. Braat Meer informatie op de websites: www.optica.tn.tudelft.nl\stw\index.htm (Interactive site over het onderzoek) www.optica.tn.tudelft.nl\stw\thesis_krieg.pdf ( proefschrift)
---

TOP Laatste wijziging: 01-12-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl