Het Nederlandse Rode Kruis


01 december 2004
Rode Kruis sluit zich aan bij code voor HIV/Aidsprogramma´s

Over de hele wereld geeft het Rode Kruis voorlichting over HIV/Aids

Al ruim twintig jaar richt het Rode Kruis zich op het bestrijden van HIV/Aids. Uit ervaring weten we welke aanpak in welke situatie en op welk moment de grootste kans heeft om succesvol te zijn. Die kennis wil het Rode Kruis gebruiken en delen met andere organisaties.

Het einde niet in zicht
"HIV/Aids heeft nog steeds een enorme impact. Het eind van de verspreiding lijkt nog steeds niet in zicht. De gevolgen ervan zijn rampzalig. In landen met een hoge besmettingsgraad zie je de uitwerking in alle delen van de maatschappij", zegt Raimond Duijsens van het Nederlandse Rode Kruis. "Het aantal organisaties dat zich bezighoudt met HIV/Aids is de afgelopen jaren enorm toegenomen."

Verbeteren van het werk

Ook in Nederland deelt het Rode Kruis condooms uit

"Daar tegenover staat echter het risico van versnippering. De effectiviteit van ondersteuning én van pleitbezorging kan vergroot worden als de inzet gebundeld wordt. De code die nu is afgesproken laat ambities zien, geen minimum standaarden. Het laat zien wat wél en niet goed werkt. Bij het invoeren ervan wordt nadruk gelegd op het leren door ervaring, op meten en evalueren, en op voortdurende verbetering van het werk." De code is ondertekend door meer dan honderdzestig organisaties.

Meer informatie:

* The Truth About Aids, Pass It On

* Website van het internationale Rode Kruis (IFRC)