Provincie Overijssel

Startschot `stevige klus' Reconstructie Salland-Twente

Rijk en provincie hebben vandaag de bestuursovereenkomst ondertekend met daarin de afspraken over de uitvoering van het Reconstructieplan Salland-Twente. Het Rijk stelt voor de jaren 2005 en 2006 EUR 52 miljoen beschikbaar om via het Reconstructieplan rijksdoelen te realiseren. De provincie is met 47 miljoen euro de tweede financier. Verder financieren gemeenten, waterschappen, de EU en particulieren mee. In totaal gaat het in die periode om een bedrag van 204 miljoen euro. De bijdrage van het Rijk is bestemd voor rijksdoelen op gebied van landbouw, natuur en water. Daarmee is niet voor alle doelen uit het Reconstructieplan rijksgeld beschikbaar, maar wel voor de belangrijkste pijlers van het plan.

Nu de overeenkomst is getekend is de uitvoering van de Reconstructie Salland-Twente officieel gestart. In totaal vergt de uitvoering in twaalf jaar tijd bijna 1,2 miljard euro aan investeringen.

" Het Rijk heeft een bezuinigingsopgave, we hebben meegedacht hoe we kunnen voorkomen dat deze bezuinigingsopgave leidt tot vertraging in de uitvoering van ons reconstructieplan", zegt gedeputeerde Jansen. "Omdat de provincie fors voorfinanciert, bijna EUR 8 miljoen, hoeven de rijksbezuinigingen een voortvarende start van de uitvoering niet in de weg te staan."

Brede opgave
'We zijn de reconstructie gestart om de problemen van de intensieve landbouw op te lossen. Ook de rundveehouderij krijgt veel aandacht. Maar landbouw staat niet op zichzelf in het landelijk gebied. Landbouw moet functioneren in goede harmonie met natuur, water en het landschap. En het platteland moet leefbaar en vitaal zijn voor de mensen die er leven, wonen en werken of recreëren. De reconstructie van Salland en Twente richt zich op al deze elementen. Daarmee is het een stevige klus voor dit gebied waarbij we hebben gekozen voor integrale oplossingen", zei gedeputeerde Piet Jansen die samen met minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het reconstructiegebied een bank onthulde met het motto 'zicht op een vitaal platteland'.

Speerpunten
Het reconstructieplan biedt geïntegreerde oplossingen voor de problemen op het platteland. Op het terrein van landbouw gaat het om het verbeteren van de productieomstandigheden en het creëren van nieuwe ontwikkelingsruimte voor de intensieve veehouderij. "We zetten in op een stevige structuurverbetering van de grondgebonden landbouw door het bevorderen van grotere huiskavels", aldus gedeputeerde Jansen.

De kwetsbare natuur wordt onder andere beschermd doordat intensieve veehouderijbedrijven die nu in een kwetsbaar gebied zitten, zich naar de landbouwontwikkelingsgebieden verplaatsen.

Binnen het integrale waterbeheer is aandacht voor de verdrogingbestrijding binnen de landbouw en natuurgebieden. Een voorbeeld hiervan is het voorkomen van wateroverlast en van tijdelijk verdroging in de zomermaanden.

De Ecologische Hoofdstructuur wordt gerealiseerd door verwerving en inrichting, maar ook door het stimuleren van Groene diensten en particulier natuurbeheer. De landschappelijke kwaliteit wordt versterkt door nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het landschap in te passen.

Daarnaast is in het Reconstructieplan ook aandacht voor de ontwikkelingen binnen de toeristisch en recreatieve sector. De economische dragers in het landelijk gebied worden bevorderd door nieuwe innovatieve initiatieven te ondersteunen, bijvoorbeeld in vrijkomende agrarische bebouwing. "Al deze actiepunten moeten de leefbaarheid op het platteland versterken", aldus Piet Jansen. Hij daagde tijdens deze officiële start van de reconstructie Salland-Twente gemeenten, waterschappen, belangenorganisaties en vooral ook ondernemers uit om met creatieve ideeën te komen. "Het geld is gereserveerd en vrijgemaakt. Aan de slag!"

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Naar de site over reconstructie

© 2004 Provincie Overijssel