Gemeente Amsterdam

Opnieuw dreigend personeelstekort in onderwijs- en zorgsector in Amsterdam

1 december 2004 - Herbert Raat/Fouad Sidali De afgelopen twee jaar werkten de gemeente en de partijen in het onderwijs en de zorg intensief samen om het grote personeelstekort in beide sectoren op te lossen. Door succesvolle maatregelen, maar ook door de ingrijpend gewijzigde situatie op de arbeidsmarkt, zijn de tekorten nu praktisch verdwenen. Investeringen blijven echter hard nodig. De komende jaren zal door de hoge vergrijzing in beide sectoren de verwachte uitstroom door (pre-)pensionering niet uitsluitend kunnen worden opgevangen door uitstroom uit de opleidingen.

Om de dreigende tekorten tegen te gaan trekt de gemeente Amsterdam voor het komende jaar 1,6 miljoen euro uit om de projecten die in gang zijn gezet te continueren en te versterken. Voorbeelden daarvan zijn het opleiden van niet bevoegden in het beroepsonderwijs en het voortgezet onderwijs, het opleiden in de school om leerlingen/studenten klaar te stomen als leraar en het inzetten van extra coaching voor de begeleiding van allochtone leerlingen op zorgopleidingen om uitval te voorkomen.

In de zorgsector worden al vanaf 2005 in de regio Amsterdam nieuwe tekorten verwacht die kunnen oplopen tot 8,5% (ongeveer 3400 vacatures) in 2010. Hetzelfde geldt voor het onderwijs waar de tekorten vanaf 2007 weer zullen optreden. Belangrijkste oorzaak is de relatief hoge vergrijzing. In het onderwijs gaan door de vergrijzing in 2007 tweemaal zoveel mensen met (pre-)pensioen als in 2004. Recente cijfers van het ministerie van OC&W laten zien dat tussen 2004 en 2007 in Nederland 70.000 nieuwe personeelsleden nodig zijn. In diezelfde periode komen slechts 27.000 gediplomeerden van de lerarenopleidingen. Vooral in grote steden zal dit tekort voelbaar zijn. Daarom heeft het ministerie van OC&W Amsterdam voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs gekenmerkt als `risicoregio'.

De interventies die vanaf 2002 in gang zijn gezet zijn er vooral op gericht om te verwachten tekorten ook in de toekomst beter tegemoet te kunnen treden. In de afgelopen twee jaar heeft de gezamenlijke aanpak van het Amsterdamse onderwijs, gemeente, lerarenopleidingen en vakbonden (verenigd in het Amsterdams Platform Onderwijsarbeidsmarkt - APO) ertoe geleid dat in het primair onderwijs en de voorschool 40 onderwijsassistenten zijn aangesteld. Daarnaast zijn 85 zij-instromers aangesteld waarvoor 5 coaches voor begeleiding beschikbaar zijn. In het voortgezet onderwijs worden 45 - beginnende - leraren opgeleid in de school en zijn 30 zij-instromers aangesteld. Er zijn voorbereidingen getroffen voor het opleiden van 60 onbevoegde leraren. In de beroeps- en volwasseneneducatie zijn 28 zij-instromers aangesteld en 20 onderwijsassistenten.

In de zorgsector is de aanpak er op gericht om meer allochtoon personeel in de zorg binnen te halen, maar ook te behouden. Dat is niet alleen van belang om verwachte personeelstekorten op te kunnen vangen, maar ook met het oog op de verwachte toename van zorgvraag uit de allochtone bevolking. Net als in het onderwijs wordt daarvoor nauw samengewerkt met de opleidingsinstellingen en werkgevers. 40% van de zorginstellingen heeft intercultureel beleid ontwikkeld. In totaal 182 leidinggevenden en multiculturele teams zijn getraind en 18 zorgmanagers volgen een intercultureel opleidingstraject.

Tenslotte zijn in Amsterdam sinds 2001 ongeveer 670 personeelsleden uit beide sectoren aan een sociale huurwoning geholpen. In vijf stadsdelen waar betaald parkeren is, kunnen zorg- en onderwijsinstellingen extra bedrijfsparkeervergunningen aanvragen.

© Gemeente Amsterdam