Provincie Limburg

Aanpak jeugdcriminaliteit Agressie, geweld en crimineel gedrag zo vroeg mogelijk aanpakken. Dat

is de kern van drie concrete projecten die Gedeputeerde Staten met 42.500,- ondersteunen. Samen met justitie, politie, jeugdzorg en gemeenten werkt de Provincie aan een Taskforce Jeugdcriminaliteit Zuid-Limburg. Het terugdringen van jeugdcriminaliteit is een van de speerpunten in ons coalitieakkoord. Vooral de veiligheid in en rond de scholen heeft onze speciale aandacht. De school moet een veilige plek zijn voor leerlingen, ouders en de leerkrachten, aldus gedeputeerde Odile Wolfs.

De drie projecten zijn:

Aanpak veiligheid in en rond school
De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) heeft een handboek gemaakt waarmee agressie, geweld en (pre)crimineel gedrag voorkomen kan worden of moet worden aangepakt. Het handboek is verspreid onder de 22 Limburgse scholen die het LVO beheert. Het LVO stimuleert haar scholen om goede en slechte ervaringen op dit gebied tussen de scholen uit te wisselen en op deze manier van elkaar te leren. Via dit scholennetwerk worden 31.000 leerlingen in Limburg bereikt. De Provincie draagt 12.500,- bij aan dit project. Het handboek komt beschikbaar voor andere scholen in Limburg.

Aanpak onveiligheid rond scholen Heldevierlaan gemeente Heerlen In Heerlen zijn rond een cluster van zes scholen de veiligheidsproblemen geïnventariseerd en oplossingen bedacht door een werkgroep van scholen, gemeente, politie, welzijnswerk, jeugdzorg en de Provincie. Binnen dit project dat de Provincie steunt met 15.000,- zijn er drie onderwerpen die worden opgepakt:

1 - Verkeersveiligheid rond de scholen
Voor dit onderdeel wordt door de gemeente samen met het ROVL een verkeersarrangement met concrete oplossingen uitgewerkt. Dit gebeurt samen met scholen, leerlingen, buurtbewoners en de gemeente Heerlen
2 - Overlast en criminaliteit op scholen en de looproute naar het station in Heerlen
Vanwege het schrikbarend hoge aantal bedreigingen, geweldplegingen en berovingen van leerlingen op deze looproute gaat de gemeente toezichthouders en camerabewaking inzetten. Voor de aanpak van problemen op de school zet de politie een schoolagent in en worden via een project Streetwatch ook leerlingen zelf ingeschakeld bij het toezicht houden.

3 - Vaardigheden van leerlingen en leraren
Via voorlichting en trainingen op de scholen worden de leerlingen bewuster en vaardiger gemaakt om problemen te voorkomen en aan te pakken. Leerkrachten worden begeleid om problemen met leerlingen snel en adequaat op te pakken.

Project jeugdpreventieplatform (JPP) gemeente Heerlen De Taskforce Jeugdcriminaliteit Zuid-Limburg heeft de gemeenten gevraagd platforms voor jeugdpreventie op te richten. Hiermee wordt de overlast door jongeren en jeugdcriminaliteit sneller en beter aangepakt en het veiligheidsgevoel in wijken vergroot. Na de Westelijke Mijnstreek en de regio Maastricht-Mergelland pakt ook de gemeente Heerlen dit initiatief op. Deelnemers in het JPP zijn: politie, justitie, Halt, jeugdreclassering, welzijnswerk, jeugdzorg, bureau voortijdige schoolverlaters. De Provincie verleent een subsidie van 15.000,-.


1-12-2004 11:50