Eneco

ENECO

Kosten energie stijgen door hogere brandstofprijs

Rotterdam, 1 december 2004 - Per 1 januari 2005 verhoogt ENECO Energie haar tarieven voor consumenten en kleinzakelijke klanten voor de levering van gas en elektriciteit. De verhoging is het gevolg van externe invloeden waarop ENECO Energie geen invloed heeft. De belangrijkste reden van de verhoging van de tarieven zijn de sterk gestegen brandstofkosten. De overheid heeft bepaald dat in Nederland de gasprijzen gekoppeld zijn aan de olieprijzen. De prijs van aardgas wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde prijsniveau van olie in de afgelopen zes maanden van mei tot en met oktober. Omdat de olieprijs al lange tijd op een zeer hoog niveau ligt, is het aardgas dat ENECO Energie inkoopt fors duurder geworden. Doordat in Nederland de meeste elektriciteitscentrales met gas worden gestookt, stijgt door de hoge gasprijs ook de prijs van elektriciteit. Daarnaast verhoogt de overheid de energiebelasting, waardoor de totale kosten van energie stijgen.

Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3000 kWh* elektriciteit en 1620 m3* aardgas gaat vanaf 1 januari 2005 11,85 (inclusief BTW) per maand meer betalen aan leveringskosten. Klanten worden de komende maanden persoonlijk op de hoogte gesteld van de tariefwijziging. Vanaf 6 december zijn de tarieven te vinden op internet (www.eneco.nl). Het termijnbedrag dat klanten betalen wordt automatisch aangepast. Klanten hoeven zo bij een gelijkblijvend energieverbruik niet aan het einde van het jaar onverwacht bij te betalen. Voor de liberalisering van de energiemarkt heeft ENECO Energie een grootschalige campagne gevoerd waardoor vele klanten een keuze gemaakt hebben voor één jaar- of meerjarencontract. Voor klanten met een vasteprijscontract blijven de leveringstarieven ongewijzigd gedurende looptijd van het contract.

De kleine meerprijs voor Ecostroom® blijft voor de meeste klanten ongewijzigd. In verband met het streven naar een optimale service worden een aantal producten en de daar bij behorende leveringsvoorwaarden geharmoniseerd. Vanaf 1 januari 2005 zullen alle Ecostroomklanten slechts een meerprijs van
0,70 per maand betalen ten opzichte van gewone stroom van ENECO Energie, op basis van een gemiddeld jaarverbruik van 3.000 kWh*.

ENECO Energie blijft met haar nieuwe standaardtarieven voor klanten die zowel gewone stroom als gas afnemen scherp geprijsd.


* Dit is het gemiddelde verbruik van ENECO Energie-klanten.