Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Startsein uitvoering regiovisie groningen-assen

Groningen, 29 november 2004

De regio Groningen-Assen bekrachtigt haar samenwerking

Vanmiddag hebben de bestuurders van de 12 gemeenten en 2 provincies, de deelnemers in de regio Groningen-Assen, het nieuwe samenwerkingsconvenant ondertekend. Met deze ondertekening is ook de geactualiseerde Regiovisie Groningen-Assen 2030 en het Meerjaren Investeringsprogramma 2005 t/m 2009 bestuurlijk vastgesteld. Daarmee is het startsein gegeven voor de uitvoering van regionale projecten met een investeringsomvang
van bijna 1 miljard euro!

De Afspraken
In de regio Groningen-Assen wordt samengewerkt aan de thema's: wonen, werken, mobiliteit, infrastructuur en landschap. Daarbij kiest men voor het concentreren van wonen en werken in de zogenaamde T-structuur, de situatie van de (spoor) wegen in de regio. Hiermee worden de beide hoofddoelen van de regiovisie, namelijk economische ontwikkeling en behoud en versterking van gebiedskwaliteit, zo goed mogelijk gediend.
In de regio gaat de schop in de grond om de groeiende vraag naar huizen en bedrijventerreinen op te vangen. Zo zullen er 60.000 woningen worden gebouwd tot het jaar 2020. Het gaat hier voor bijna een derde deel om herstructurering. Ook wordt er in genoemde periode 400 hectare nieuwe bedrijventerreinen aangelegd. In de periode 2020-2030 komt daar nog ruim 400 hectare bij.
Om de bereikbaarheid van en in de regio te garanderen starten diverse (openbaar) vervoerprojecten.
Bij de projecten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de inpassing in het landschap. Tevens met de watersystemen.

Het Convenant
In het convenant is vastgelegd hoe de samenwerking op organisatie- en uitvoeringsniveau plaatsvindt.
Dit zowel ambtelijk als bestuurlijk. Ook staan er afspraken in over de financiering, de monitoring en de evaluatie, en is een geschillenregeling toegevoegd. Het nieuwe convenant vervangt de twee voorgaande uit 1996 en 1999, en het Reglement Regiofonds Groningen-Assen 2030 van januari 2000. Het convenant is in principe aangegaan tot 2030.

Meerjaren investeringsprogramma 2005 t/m 2009
De 14 deelnemers binnen de regio zijn belast met de uitvoering van de programma's, de projecten en de ontwerpopgaven, zoals vastgelegd in het uitvoeringsdeel bij de geactualiseerde Regiovisie. Daaraan gekoppeld is een Meerjaren Investeringsprogramma (M.I.P.) voor de komende 5 jaar vastgesteld. De financiering vindt voor een belangrijk deel plaats uit een al in 1999 opgericht regiofonds. De deelnemers dragen tot en met 2005 jaarlijks gezamenlijk ruim 4,5 miljoen euro bij aan dit fonds. De deelnemers hebben ingestemd met een verhoging van de gezamenlijke jaarlijkse bijdrage vanaf 2006 met bijna 5 miljoen euro. Het te besteden bedrag is daarmee vanaf 2006 bijna 9,5 miljoen euro per jaar. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt bovendien nog 10 miljoen euro bij.

Projecten 2005
Het afgelopen jaar is al hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de uitvoeringsfase, zowel organisatorisch als praktisch. Daardoor kunnen een aantal projecten en activiteiten direct starten in 2005. Het gaat hierbij in ieder geval om het volgende.

Bereikbaarheid


- de bouw van een nieuw busstation in Roden.
- de aanpassing van de westelijke en zuidelijke rondweg rond de stad Groningen,

- de bouw van het nieuwe treinstation Europapark,
- de aanpassing van enkele treinstations langs de regionale spoorlijnen aan de eisen van deze tijd,

- de aanleg van meerdere transferia in combinatie met OV-gebruik,
- de start van meerdere OV-busprojecten in Assen,
- de opzet van een fietsproject programma.

Samenwerking regionale Bedrijventerreinen
Voor het groeiend aantal bedrijven in de regio is een aanbod van diverse bedrijventerreinen nodig. Daarbij moet worden voorkomen dat de schaarse, kwalitatief hoogwaardige locaties langs de T-structuur vollopen met alleen regionaal en lokaal georiënteerde bedrijvigheid. Om dit alles waar te maken worden er vier toplocaties gekozen in de gemeenten Assen, Groningen, Hoogezand-Sappemeer een Leek. In 2005 wordt een projectplan opgesteld voor de thema's: kwaliteit, acquisitie en vraag en aanbod. Bij het thema 'kwaliteit' wordt gekeken naar de inrichting terreinen en de inpassing in het landschap. Voor het thema 'acquisitie' wordt gezocht naar mogelijkheden om de regio te profileren als aantrekkelijk vestigingsgebied voor bedrijven. Het derde thema 'vraag en aanbod' is gericht op het aanbieden van nieuwe bedrijfsterreinen gespreid over de tijd, die zich elk richten op specifieke branches

Landschap
Onder de naam Regiopark wordt gewerkt aan het combineren van functies in het landelijk gebied.
Er moet een functiecombinatie en samenhang ontstaan tussen watersystemen, natuur, landschap, recreatie, landbouw, recreatie en landschappelijk wonen De te behalen resultaten voor 2005 zijn: een visie, die de uitvoeringsstrategie formuleert voor de toekomst van het landelijk gebied
een uitvoeringsprogramma, dat op basis van de visie aangeeft welke investeringen de Regiovisie gaat doen in aanvulling op wat andere partijen al doen
een overzicht van (aanvullende) financiële instrumenten.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer voert een fors deel van de regionale woningbouwopgave uit (7600 woningen). De gemeente moet eerst investeren in het landschap voor er wordt gebouwd. De nieuwbouw vindt plaats ten zuiden van Hoogezand. In het gebied wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van ruimtegebruik voor wonen, natuur en recreatie. De gemeente Hoogezand-Sappemeer werkt in 2005 een inrichtingsvisie uit, inclusief financieringsvoorstel.

De Regiovisie Groningen-Assen 2030 is een (vrijwillig) samenwerkingsverband tussen twaalf gemeenten en twee provincies (resp. de gemeenten Assen, Bedum, Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Noordenveld, Slochteren, Ten Boer, Tynaarlo, Winsum en Zuidhorn en de provincies Drenthe en Groningen). Kern van de gezamenlijke inzet is evenwicht en samenhang. Evenwicht tussen stedelijk en landelijk gebied, tussen landbouw en natuur, wonen en werken. Samenhang betekent: geen concurrentie tussen de betrokken gemeenten en provincies, maar mogelijkheden creëren die elkaar aanvullen en versterken.

sluiten