Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Evaluatie Monumentenbeleid

Hoogezand, 29 november 2004. Persbericht 2004/105.

Het college van B&W van de gemeente Hoogezand-Sappemeer biedt op 30 november 2004 de evaluatie van het Monumentenbeleid aan de commissie Ruimte aan. In deze evaluatie komen de Nota Monumentenbeleid, de Monumentenverordening en de Subsidieregeling aan de orde alsmede onderwerpen die direct gerelateerd zijn aan het monumentenbeleid. In de evaluatie wordt duidelijk gemaakt, dat jaarlijks structureel een extra budget van ? 35.000,-- nodig is om met gebruikmaking van de subsidieverordening monumenteigenaren te kunnen blijven ondersteunen bij restauratie en onderhoud van hun monument.

In 1995 heeft de gemeenteraad de Nota Monumentenbeleid in Hoogezand-Sappemeer vastgesteld. Door landelijke en plaatselijke ontwikkelingen werd steeds meer de noodzaak gevoeld om duidelijk en richtinggevend monumentenbeleid te formuleren. Uitgangspunt van het gemeentelijk beleid is dat de cultuurhistorische waarde van Hoogezand-Sappemeer niet alleen ligt in een aantal losse waardevolle panden, maar in de historisch gegroeide vorm van de gemeente als geheel. De doelstelling van het Monumentenbeleid kan dan ook als volgt worden geformuleerd: Het bewaren en beschermen van historisch waardevolle objecten, structuren en de samenhang daarin. In de evaluatie is het resultaat van het gevoerde monumentenbeleid aangegeven. Het aantal gemeentelijke monumenten is gegroeid naar 80 en het aantal rijksmonumenten bedraagt inmiddels 38. Daarnaast wordt binnenkort de aanwijzing van Kiel-Windeweer tot 'beschermd dorpsgezicht' in de zin van de Monumentenwet verwacht. De grootste concentraties van monumenten zijn te vinden langs het 'historisch lint' en in Kiel-Windeweer.

Met gebruikmaking van de gemeentelijke subsidieverordening zijn van 1996 tot 2004 omstreeks 120 subsidieaanvragen gehonoreerd met een gemiddeld bedrag van circa ? 4.500,--. In het algemeen kan worden gesteld, dat deze subsidies substantieel hebben bijgedragen aan het behoud en het verbeteren van de betreffende monumenten. Het behoud van historisch waardevolle panden kon in enkele gevallen worden bereikt door functiewijziging, die een nieuwe basis voor investeringen bood. Enkele voorbeelden daarvan zijn: V.m. NH-kerk Kiel-Windeweer nu in gebruik als erfgoedlogies, de dekkledenfabriek in Martenshoek, nu in gebruik als galerie en kantoren en Hotel-restaurant Struvé aan de Noorderstraat, nu in gebruik als winkel.

Na vaststelling van het monumentenbeleid is er veel gebeurd om verdere invulling te geven aan dat beleid. Met de aanwijzing van gemeentelijke- en rijksmonumenten en de aanstaande aanwijzing van Kiel-Windeweer tot beschermd dorpsgezicht, kan geconcludeerd worden dat het beleid succesvol is. Er zijn goede resultaten behaald, maar het bewaren en beschermen van de historisch waardevolle objecten en structuren is een continue proces dat blijvend een stimulerende inzet van de gemeente vraagt. Tevens wil het college de gemeentelijke bebouwing op bouwhistorie te onderzoeken. Dit vormt een belangrijk onderdeel van het monumentenbeleid voor de komende jaren.

sluiten