Gemeente Tilburg

Datum
1 december 2004

Gemeente vergelijkt autobezit met uitkeringsbestand van Sociale Zaken

Sociale Zaken van de gemeente Tilburg neemt deel aan een project bestandsuitwisseling met de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Het doel hiervan is fraude te voorkomen. Dit project loopt via het Regionaal Platform Fraudebestrijding waaraan ook 41andere gemeenten in Zuid West Nederland deelnemen.

Door de koppeling van de bestanden komt informatie vrij over het aantal voertuigen dat op naam van een klant van Sociale Zaken staat, het type en de waarde daarvan. Wanneer iemand met een bijstandsuitkering een of meerdere -soms dure- auto's heeft, is er reden voor een nader onderzoek.

Wethouder Mevis: 'Mensen ergeren zich als iemand in een luxe auto rijdt en ondertussen ook een bijstandsuitkering heeft. Dit rechtvaardigt dat wij structureel onderzoek doen naar dit soort situaties. Overigens heeft ook de gemeenteraad al eerder aangedrongen op strengere controle en maatregelen om misbruik van uitkeringen te bestrijden.'

Tot nu toe werd door Sociale Zaken op incidentele basis gebruik gemaakt van de RDW-gegevens. Een systematische vergelijking is echter effectiever. Deze overeenkomst is mogelijk door de bepalingen in de Gemeentewet en de Wet Werk en Bijstand die vanaf 1 januari jl. geldt. Het project wordt door het Regionaal Platform Fraudebestrijding aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Voor de pers: