Titel: Werkende vrouwen lopen EXTRA risico op pensioentekort!

AVERO ACHMEA
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 01-12-2004 10:22

WERKENDE VROUWEN TONEN WEINIG INTERESSE VOOR AANVULLEN PENSIOENTEKORT

48% snapt het jaarlijkse pensioenoverzicht niet of nauwelijks

LEEUWARDEN Werkende vrouwen tonen weinig interesse om een opgelopen pensioentekort aan te vullen, lopen meer risico op een tekort dan mannen door deeltijdwerk en begrijpen nauwelijks iets van het jaarlijks te verstrekken pensioenoverzicht. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek onder lezeressen van Opzij door verzekeraar Avéro Achmea. Aan het bliksemonderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau MWM2 hebben 1157 vrouwen deelgenomen.

De pensioenregeling:
Driekwart van de werkende vrouwen beschikt over een pensioenregeling. Hiervan heeft 29% een middelloonregeling, 12% een eindloonregeling en 10% heeft een pensioenregeling op basis van beschikbare premie. Meer dan een kwart heeft geen idee welke pensioenregeling zij heeft en 9% zegt in het geheel niet over een pensioenregeling te beschikken. 12% zegt een andere oplossing voor een pensioenregeling te hebben, door zelf geld opzij te leggen of het kunnen verkopen van het bedrijfspand.

Aanvulling pensioen
Meer dan de helft van de werkende vrouwen heeft geen aanvulling op het pensioen getroffen of wil hiervoor niets regelen. Hiermee wordt nog eens duidelijk dat voor veel vrouwen de pensioenuitkomst op hun 65ste een forse tegenvaller kan zijn, als men niet iets aan het pensioentekort gaat doen, zegt Elske ter Veld, voorzitter Pensioenkijker in een reactie op de onderzoeksresultaten. Veel vrouwen nemen weliswaar deel aan een pensioenregeling maar hebben nauwelijks enige kennis van wat er werkelijk aan de hand is, aldus Ter Veld.

Pensioentekort en opbouw:
35% van de vrouwen roept de hulp in van de assurantie adviseur om een oplossing te zoeken voor het pensioenprobleem. 26% lost haar pensioentekort op door wanneer dit uitkomt geld te sparen via een veilige constructie. 11% sluit zelf direct via een verzekeringsmaatschappij een pensioenverzekering af waarbij zoveel mogelijk rendement het uitgangspunt is. 3% zegt via Internet een aanvullende pensioenverzekering af te sluiten welke zoveel mogelijk rendement oplevert. Indien vrouwen toch pensioen willen opbouwen dan kiest 48,1% voor een oudedagsvoorziening waarbij de premie wordt belegd in beleggingsfondsen zonder enige vorm van risico.

De adviseur:
Bijna alle vrouwen maakt het niet uit door wie zij zich over financiële zaken laten adviseren. 10% zegt liever geadviseerd te worden door een vrouw. Meer dan de helft vindt het onbelangrijk om voorafgaand aan een gesprek over financiële zaken persoonsgegevens en een foto van de adviseur te ontvangen.

Voor meer informatie en het volledige onderzoeksrapport kunt u contact opnemen met:

Avéro Achmea
Bertwin Tiemersma
Manager Communicatie

Telefoon: 06-29077770 (24 uur per dag bereikbaar) E-mail: bertwin.tiemersma@achmea.nl