PwC
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 01-12-2004 10:11

Belastingherziening vormt mogelijk groeibarriere voor participatiefondsen

De belastingherzieningen die onlangs in veel Europese landen zijn doorgevoerd vormen een bron van zorg voor participatiefondsen en zouden van grote invloed kunnen zijn op de groei van de sector op de middellange tot lange termijn. Dit blijkt uit een door PricewaterhouseCoopers gehouden onderzoek onder de 50 belangrijkste participatiefondsen van Europa.

De sector heeft in 2004 te kampen gehad met een groot aantal herzieningen die extra lasten met zich mee hebben gebracht en hebben geleid tot extra kosten voor participatiefondsen. De meest zorgwekkende belastingherzieningen hadden betrekking op wijzigingen in nationale belastingregels ten aanzien van de aftrekbaarheid van rente en met name op de zogenaamde 'thin capitalisation' regels, die 72% van de deelnemers aan het onderzoek noemde als een bron van grote zorg. Verder gaf de meerderheid van de ondervraagden aan dat zij zich ook zorgen maken over interne verrekenprijzen en het nationale vennootschapsbelastingklimaat.

Gudo Doeve van PricewaterhouseCoopers legt uit waarom belastingen zo'n belangrijk punt vormen voor participatiefondsen:

'Van oudsher zijn er meer schulden gemoeid met participatietransacties dan met gewone bedrijfsovernames. Vermindering van de belastingdruk door middel van renteaftrek maakte het de participatiefondsen mogelijk om deze hoge transactiekosten te beheersen.

Indien de fiscus de mogelijkheid voor participatiefondsen om een deel van hun winst te verrekenen met deze lasten verder indamt, zal dat resulteren in minder kasstroom; dit heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de Europese beleggingsresultaten in de sector.

Participatiefondsen hebben in de afgelopen jaren veel succes gehad in Europa. In Groot-Brittannië werkt bijvoorbeeld momenteel 18% van de beroepsbevolking bij een participatiefonds (Bron: BVCA); met andere woorden, een verlaging van de beleggingsresultaten zou veel grotere gevolgen kunnen hebben alleen op belastinggebied.'

Het onderzoek van PricewaterhouseCoopers heeft tevens uitgewezen dat de algemene belastingstructuur ten aanzien van een Europese transactie ingewikkelder is geworden voor 70% van de participatiefondsen. Bovendien is het niet duidelijk hoeveel fondsen daadwerkelijk toereikende controlemaatregelen hebben ingevoerd om het verloop van hun Europese belastingpositie te beheersen. Zo meldde 62% van de ondervraagden bijvoorbeeld dat het managementteam niet wordt gestimuleerd om belasting te besparen. Hierover zegt Gudo Doeve het volgende:

'Helaas kom je er niet mee weg om je kop in het zand te steken, net als andere kosten moet de belastingdruk worden beheerst. Al is het alleen maar om het geld dat ermee gemoeid is, in 2003 bedroeg de waarde van de investeringen door participatiefondsen in Europa circa EUR 60 miljard. Als de mogelijke belastinggevolgen niet worden bewaakt, is er sprake van tenminste EUR 5 miljard aan netto belastingaftrek per jaar. Dit zal van invloed zijn op de algemene beleggingsresultaten en, als zodanig, dienen participatiefondsen hun belastingdruk voortdurend in de gaten te houden.'