Provincie Overijssel

Verkoop biologisch Vechtdal varkensvlees van start

Liefhebbers van vertrouwde streekproducten met een bijzondere smaak kunnen vanaf 1 december 2004 terecht bij slagerij Haverkort in Zwolle voor het Vechtdal Vlees. De verkoop van het biologisch geproduceerde varkensvlees is onderdeel van het nieuwe Vechtdalplan.

Het nieuwe plan speelt in op een groeiende behoefte onder consumenten naar kwaliteitsproducten waarvan de herkomst bekend is. Gedeputeerde Piet Jansen juicht deze ontwikkeling toe. Hij zal om 15.00 uur in slagerij Haverkort het startsein geven voor de verkoop.

Regionale keten

In het Vechtdal ontwikkelen agrarische ondernemers samen met andere partijen in de agrarische keten en natuurbeschermingsorganisaties (w.o Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) het Vechtdalplan. Er wordt een korte regionale keten van streekproducten en arrangementen ontwikkeld.

In eerste instantie wordt gestart met de verkoop van biologisch geproduceerd varkensvlees. Slagerij Haverkort in Zwolle heeft de primeur. De samenwerking verbetert de inkomenspositie van boeren in het Vechtdal, en draagt bij aan een duurzame regionale economie.

Vechtdalvarken

De 'Vechtdalvarkens' lopen regelmatig buiten en worden gevoerd met biologische granen, geteeld in de regio. Dit speciale voer geeft het vlees een bijzondere smaak. De biologische graanteelt draagt tegelijkertijd bij aan een fraai landschap met karakteristieke akkerfauna met patrijzen, korhoenders en vlinders.

De lijnen tussen varkenshouders en afzet worden kort gehouden. De varkens ondervinden weinig stress, wat resulteert in een goede kwaliteit vlees. Slager Herman Haverkort: "Ik wil graag kwalitatief goed varkensvlees verkopen, bij voorkeur afkomstig van bedrijven in de directe omgeving. Door de binding en bekendheid met de varkensbedrijven die duurzaam produceren, zit er een verhaal achter het vlees".

Andere producten

Naast varkensvlees kunt u in de toekomst ook rundvlees en zuivelproducten onder het Vechtdal-label verwachten. Alle Vechtdalproducten zijn duurzaam geproduceerd met oog voor natuur en landschap. Dat is goed voor de dieren, het milieu, de natuur, het landschap én voor u!

Kijk ook op www.slagerijhaverkort.nl

Lees ook 'Subsidie voor Eko-schoolmelk in Overijssel'

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel