Nederlandse Hartstichting

Marti ten Kate opent nieuwe veilige wandelroute

De hartstichting brengt in samenwerking met de avro vanaf 1 december De aangrijpende 4-delige documentaireserie hartfilm Den Haag, 25 november 2004 - In 2004 bestaat de Nederlandse Hartstichting 40 jaar. De afgelopen 40 jaar zijn in de behandeling van hart- en vaatziekten grote successen geboekt. Dankzij medicijnen, nieuwe operatietechnieken en goede nazorg is voor veel patiënten nagenoeg volledig herstel mogelijk.

We zijn nauwelijks meer verwonderd over wat er allemaal kan. Met het project ''Hartfilm'' wil de Hartstichting die verwondering terugbrengen. Verwondering voor wat er in de afgelopen veertig jaar bereikt is. Maar ook verwondering voor wat het hart voor ons betekent en mogelijk maakt: liefde, verdriet en verlangen. Vier van Nederlands beste documentairemakers hebben daarom in opdracht van de Nederlandse Hartstichting, ieder een 25 minuten durende film over ''het hart'' gemaakt. Michiel van Erp, Marijke Jongbloed, John Appel en Ineke Hilhorst laten ons hun visie zien op de rol van het hart in de maatschappij. Vanuit medisch perspectief maar ook vanuit emotioneel oogpunt.
Het project ''Hartfilm'' is mogelijk gemaakt door giften van Guidant Nederland b.v., Pfizer b.v. en Unilever Bestfoods Nederland aan de Hartstichting in het kader van het 40-jarig jubileum.

Hartfilm: Een verloren hart..., door Michiel van Erp (1 december Nederland 1 23.40)
Michiel van Erp filmde een reconstructie van een dramatische vlucht van een vliegtuig dat onderweg was van Rome naar Sardinië met aan boord een donorhart. Omdat een donorhart maar twee uur buiten het lichaam mag zijn besloot de piloot in dichte mist over een bergkam te vliegen. Het ging bijna goed, maar de laatste top bleek net iets te hoog. Het enige wat na de ramp nog intact bleek was het donorhart. De film vertelt hoe het afliep.

Hartfilm: Harticonen, een filmgedicht, door Marijke Jongbloed (8 december Nederland 1, 23.40)
De tweede aflevering van deze documentaire reeks is een uiting van schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en hartpatiënten over ons belangrijkste orgaan. De eerste hoofdpersoon is de schrijver Geerten Meijsing die zo'n slecht hart heeft dat op den duur een harttransplantatie nodig is. Maar Geerten en zijn hart hebben samen al heel veel meegemaakt en Geerten weigert zijn hart te vervangen...Eén verhaal springt eruit in deze aflevering, het is het verhaal van Sten Spierings. Vorig jaar hing hij zichzelf per ongeluk op. Omdat Sten altijd voor andere mensen klaar stond besloten zijn ouders, broertjes en zusje Stens' organen voor transplantatie af te staan. Het derde verhaal gaat over Rik, die op 25 jarige leeftijd nog maar enkele uren te leven had tot er plotseling een donorhart voor hem was.

Hartfilm: Immer in Herzen, door John Appel (15 december Nederland 1, 23.40)
John Appel heeft gekozen voor een totaal andere invalshoek. De film gaat over de liefde, in dit geval de onmogelijke liefde tussen een Duitse soldaat en een Nederlands meisje.
Phillip kwam in 1940 als Duits soldaat naar Nederland. Hij wordt verliefd op de Nederlandse Cathy. Door de oorlog was een relatie onmogelijk, maar ondanks het feit dat ze elkaar zestig jaar niet zagen bleven ze aan elkaar denken. Totdat ze elkaar een aantal jaren geleden toevallig tegen kwamen.

Hartfilm: Carpe Diem, door Ineke Hilhorst (22 december Nederland 1, 00.10)
Hoofdpersonen zijn Jan en Inez. Jan lijdt aan een erfelijke hartspierziekte, waaraan al zijn broers inmiddels zijn overleden. In juli van dit jaar werd bij hem een steunhart geïmplanteerd; een mechanisch hart dat ervoor zorgt dat zijn hart blijft kloppen tot er een donorhart voor Jan komt. Hilhorst volgt lief en leed van Jan en Inez en praat met hen over hun hoop, wanhoop en Jan's liefde voor Inez . Door die liefde houdt hij nog steeds vol, ook als hij weer op de intensve care terecht komt, omdat hij een virusinfectie heeft. Hartfilm is een productie van Medical Multi Media Productions B.V. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Nederlandse Hartstichting, Marianne Verhoeven, Tel.nr.: 070-3155520. Voor het interviewen van een van de documentairemakers kunt u contact opnemen met:
Conny van der Hoek, tel.nr.: 035-7733540, e-mail: conny.vanderhoek@medicalmultimedia.nl