Gemeente Alkmaar


Raadsspecial over veiligheid sluit Stadsgesprekken af

Alkmaar, 23 november 2004

De gemeenteraad sluit op 1 december aanstaande de Stadsgesprekken af met een raadsspecial over veiligheid. Daarin worden de belangrijkste uitkomsten van de drie gesprekken nog eens goed onder de loep genomen.

Bewoners, ondernemers en jongeren hebben de afgelopen maanden in drie Stadsgesprekken gedebatteerd over veiligheid in Alkmaar.

Als afsluiting van de reeks Stadsgesprekken over veiligheid gaat de gemeenteraad op 1 december dieper in op de belangrijkste uitkomsten van de debatten. De discussie zal onder andere gaan over eigen verantwoordelijkheid, toezicht en handhaving, en het gevoel van onveiligheid dat veel mensen ervaren. Twee deskundigen geven daarnaast hun visie op het thema veiligheid. Paul van Soomeren, directeur van DSP-groep, een onderzoeks- en adviesbureau, gaat onder meer in op de verhouding tussen burgers en overheid. Joost Gruyters vertelt over zijn project `Aansprekende afspraken' in Amersfoort. Bewoners van buurten en straten maken afspraken met elkaar; veel mensen zijn zich daardoor veiliger in hun buurt gaan voelen en wonen prettiger.

De speciale raadsvergadering wordt voor de gelegenheid gehouden in de Erikszaal van Theater De Vest. Het programma (zie hieronder) begint om 20.00 uur ( zaalopen19.30uureneindigtom22.30uur,met aansluitend een borrel. Alkmaarders die interesse hebben en willen meediscussiƫren over het onderwerp veiligheid zijn van harte welkom.

Stadsgesprekken
Ruim 300 mensen hebben de Stadsgesprekken over veiligheid in april, mei en september van dit jaar bezocht. Belangrijke onderwerpen waren: is het onveilig in Alkmaar? Wat verwachten we van gemeente en politie? En wat kunnen bewoners en ondernemers zelf doen? In het eerste Stadsgesprek vroegen veel bewoners om meer toezicht, handhaving en kordaat politieoptreden. Maar er werd ook een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van mensen voor hun buurt. Ondernemers vroegen onder meer aandacht voor het gevoel van onveiligheid dat veel bezoekers van koopavonden bekruipt, met name in de wintermaanden.
In het derde Stadsgesprek waren jongeren aan het woord. Naar elkaar luisteren en respect voor elkaar hebben, zou volgens veel deelnemers de veiligheid in Alkmaar ten goede komen.
De resultaten van de bijeenkomsten gaat de gemeenteraad gebruiken bij het evalueren van de Kadernota Veiligheid.

23 november 2004