Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 49

De RAAD VERKLEURD
Debat over Politieke participatie migranten

Hoewel Nederland al een veelkleurig land is, wordt dat nog niet overal in de politiek weerspiegeld. De Nederlandse politieke partijen blijken toch nog vaak bastions van witte Nederlanders te zijn. Hoe komt dat? Zijn nieuwe Nederlanders minder politiek geïnteresseerd? Of zijn de politieke partijen huiverig voor het aanboren van een 'nieuwe' doelgroep? Debatcentrum TUMULT organiseert op 1 december a.s. een debat in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree vrij. (Reserveren aanbevolen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Debat onder leiding van Elizabeth van der Hoogen, journaliste, met o.a. Tjada Latupeirissa, voorzitter wijkraad Noord-West, Roline Redmond, voormalig lid gemeenteraad VVD en Yücel Aydemir, raadslid PvdA. Inleiding door Jean Tillie, IMES, Universiteit van Amsterdam. Deze avond wordt het IPP rapport over de deelname van migranten aan de Utrechtse politiek aan Wethouder Spekman overhandigd.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 zullen politieke partijen er weer alles aan doen om ook de 'allochtone' stem binnen te halen. En net als veel andere kiezers kiezen allochtone stemmers niet meer op basis van partijprogramma's, maar op kandidaten die hen aanspreken. Veel migranten kiezen iemand die uit de 'eigen' groep komt, zelfs in die mate dat 'etnische' kandidaten met voorkeursstemmen vanaf schijnbaar onverkiesbare plekken toch in de gemeenteraad worden gekozen. Politieke partijen dienen hier dus rekening mee te houden bij het opstellen van de kieslijst; er bestaan geen onverkiesbare plekken meer. Dat betekent dat politieke partijen nog beter aan scouting, screening, training en begeleiding van hun kandidaten moeten werken. Hoe gaan de verschillende partijen met dit gegeven om? Kennen zij interne trainingsprogramma's om kandidaten voor het raadswerk klaar te stomen, of hangt men het oude motto 'wat goed is komt vanzelf' aan? In hoeverre zijn de Nederlandse politieke partijen klaar voor de nieuwe demografische kaart van Nederland?

TUMULT& De Utrechtse Mix, project interculturalisatie Gemeente Utrecht & Fonds Sociale Integratie