Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

VIA BELGICA. De Romeinse weg die Zuid-Limburg heeft ontsloten.

Expositie Gouvernement krijgt verlenging in het Thermenmuseum

Coriovallumstraat 9, Heerlen

van 27 november 2004 tot en met 13 februari 2005.

Wie het lakprofiel van de Romeinse weg op de open dag in Voerendaal op 14 november j.l. gemist heeft, krijgt een herkansing in het Thermenmuseum. Daar is het 11 meter brede wegdek nog tot en met 13 februari te zien in de expostie over de Via Belgica. De expositie, die in het Gouvernement al veel bezoekers heeft getrokken, is in zijn geheel nog enkele maanden in het Thermenmuseum te bezoeken.

De Via Belgica is een van de belangrijkste wegen uit de Romeinse tijd in Noordwest-Europa. Deze route liep van de Franse kust door België en Zuid-Limburg naar de Rijn in Duitsland. De enige rivier die overbrugd moest worden, was de Maas. De beste plaats om dat te doen, was de plek waar nu Maastricht ligt. Vanaf Maastricht liep de weg naar het oosten: via het dal van de Geul langs Valkenburg naar Voerendaal, Heerlen en naar Rimburg. Van daar ging deze Via Belgica verder naar Keulen, waar de weg ophield bij de Rijn.

Bij Heerlen kruiste de Via Belgica een andere belangrijke Romeinse weg: die van Xanten naar Aken en Trier. Dankzij de ligging op dit kruispunt van wegen kon hier een bloeiende handelsnederzetting ontstaan, Coriovallum. Midden in deze handelsplaats lag het openbare badgebouw waarvan nu nog altijd de imposante resten in het Thermenmuseum te bewonderen zijn. Voor de geschiedenis van Heerlen is de Via Belgica dus van groot belang.

Tussen 1999 en 2003 zijn in Zuid-Limburg opgravingen uitgevoerd om de Via Belgica beter in kaart te brengen: de Maasbrug in Maastricht (1999-2000), stukken van de weg in Houthem, Voerendaal en Rimburg (2002-2003) en het Vrijthof in Maastricht (2003). Uit Heerlen waren al enkele stukken bekend uit eerdere opgravingen. Audiovisuele presentaties van het Via Belgica project en de opgraving van de Romeinse brug in Maastricht, die bij de expositie getoond worden, geven een goede indruk van het archeologisch onderzoek van de weg en de Maasbrug.

In de tentoonstellingsruimte staan reconstructies van de Romeinse weg, een Romeinse mijlpaal, de Romeinse brug van Maastricht en een Romeinse ijzersmeltoven opgesteld. Een belangrijke plaats wordt ingenomen door de weg zelf: het lakprofiel, dat afgelopen zomer in Voerendaal vervaardigd is van een doorsnede van de Via Belgica. Ook zijn er vondsten tentoongesteld die langs de weg zijn gevonden (een graf en een waterput), deel uitmaakten van de brug (paalschoenen) of getuigen van Romeinse industriële activiteiten (ijzeren voorwerpen en glaswerk).

Speciaal voor de expositie is een tijdvenster gemaakt, waarin met behulp van een "touch screen" iedereen kennis kan maken met de brug, de weg en het laat-Romeinse fort van Maastricht.

Bezoekers betalen voor de tentoonstelling de normale entree van het museum (zie www.thermenmuseum.nl of bel 045-5605100). Open van dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur; zaterdag, zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten op 24, 25 en 31 december, 1 januari en van 6 t/m 8 februari.


_____________________________________
Niet opnemen in persbericht: