Vereniging Milieudefensie

Amsterdam dit weekeinde in teken Sociaal Forum

Amsterdam, 23 november 2004 --- De binnenstad van Amsterdam wordt dit weekend ingenomen door duizenden 'andersglobalisten', die willen laten zien dat een andere wereld zonder afbraak, oorlog en racisme mogelijk is. Twintig zalen, honderd workshops en debatten, 150 deelnemende maatschappelijke organisaties, bijna 300 sprekers uit binnen- en buitenland en een slotdemonstratie; dat is het eerste Nederlands Sociaal Forum (NSF) van vrijdagavond tot en met zondagmiddag (26 - 28 november) in de Beurs van Berlage en in een grote tent op het Beursplein in Amsterdam.

Tijdens het weekend zijn er meer dan honderd seminars, workshops en debatten over democratie, mensenrechten, oorlog en vrede, duurzame ontwikkeling en milieu, racisme, neo-liberalisme, onderwijs kunst en democratie. Met honderden sprekers uit binnen- en buitenland waaronder: Antonio Miranda (ASSEMEA, Brazilie), Andries van den Berg (FNV Bondgenoten), Anja Meulenbelt, (schrijfster/Eerste Kamerlid SP), Anuradha Amittal (Food First, India), Ashok Sinha (Jubilee Debt Campaign, Verenigd Koninkrijk), Carla Montemayor (Watervigilance network, Fillipijnen), Ed van Thijn (schrijver), Eduard Nazarski (Vluchtelingenwerk), Gilbert Achcar (Midden-Oosten specialist, Parijs), Harry van Bommel (Tweede Kamerlid SP), Ieke van den Burg (PvdA-Europarlement), Ineke Bakker (Raad van Kerken), Kris Douma (Tweede Kamerlid PvdA), Kumi Naidoo (Directeur van CIVICUS, Zuid-Afrika), Lodewijk de Waal (FNV), Lou Keune (Universiteit Tilburg) Maarten van Poelgeest (GL Amsterdam), Mirjam de Rijk (Stichting Natuur en Milieu), Mike van Graan (Zuid-Afrika), Mohammed Rabbae (GL), Moustafa Ben Hadou (Marokkaans Sociaal Forum, Marokko), Samira Abbos (journalist) Samuel Nguiffo (Center for Environment and Development, Kameroen), Sylvia Borren (Novib),Ton Heerts (FNV), Vera Dalm (Milieudefensie), Verena Wiedemann (Duitsland) en vele anderen.

Het geheel wordt omlijst met een groot cultureel programma, dat al op donderdagavond begint met 'The Shouting Fence', een koortheaterstuk dat de humane kant van de Palestijns-Israëlische situatie vertolkt met 1500 stemmen (koor én publiek) in een meeslepend muzikale verklanking van emoties. Met een demonstratie onder het motto 'Samen voor een kleurrijk Nederland' wordt het Sociaal Forum op zondag 28 november afgesloten. De demonstratie start om 14.00 uur op het Beursplein en loopt daarna naar de Dokwerker (J.D. Meijerplein) waar een optreden is van rapper Raymzter. Aanleiding voor de demonstratie is de recente toename van intolerantie, discriminatie en racisme.

Het Nederlands Sociaal Forum is ontstaan uit een unieke samenwerking van ruim honderd Nederlandse maatschappelijke organisaties en netwerken. Het NSF is onderdeel van de wereldwijde anderglobaliseringsbeweging. Het eerste Wereld Sociaal Forum vond plaats in 2001 in Brazilië met 50.000 deelnemers; deze maand trok het Europees Sociaal Forum in Londen nog 20.000 deelnemers.

Voor meer informatie (