FNV


FNV-seminars over globalisering Nederland-Brazilië

Onze televisies worden gemaakt in China, Goudse kaas is overal ter wereld te koop en het bosje tulpen op onze tafel komt uit Afrika. We kunnen niet om de globalisering heen. Maar wat merken Nederlandse werknemers en de werknemers van Nederlandse multinationals elders in de wereld ervan? Speelt maatschappelijk verantwoord ondernemen een positieve rol op de werkvloer? Deze thema's komen aan bod tijdens twee seminars op vrijdag 26 november in Amsterdam onder het motto 'Globalisering op de werkvloer'.

De FNV presenteert 's ochtends een studie naar de gevolgen van globalisering voor de arbeidsverhoudingen in multinationale ondernemingen in Nederland. Aansluitend organiseert het Observatorio Social Europa 's middags een discussie met Braziliaanse en Nederlandse werknemers van Nederlandse multinationals.

Langzamerhand staan de rechten van de Nederlandse werknemers net zo onder druk als die van hun collega's in Brazilië of China. Wie had een paar jaar verwacht dat in Nederland bedrijven eenzijdig 40-urige werkweken - zonder extra betaling - zouden proberen op te leggen, buiten CAO-afspraken en overleg met vakbonden om? Binnen multinationale ondernemingen verschuift de besluitvorming naar het internationale niveau. Van vakbonden vraagt dit een nieuwe aanpak, zowel binnen de grenzen van Nederland als daarbuiten.

Seminars

De dag bestaat uit twee seminars:

* Globalisering bij multinationals in Nederland (ochtend). De FNV presenteert een studie naar de gevolgen van globalisering voor de arbeidsverhoudingen in multinationale ondernemingen in Nederland.
* Globalisering bij Nederlandse multinationals in Brazilië (middag). Het Observatório Social Europa organiseert een discussie tussen Braziliaanse en Nederlandse werknemers van Nederlandse multinationale ondernemingen en hun bedrijfsleiding over de dagelijkse gevolgen van globalisering op de werkvloer.

Sprekers

Lodewijk de Waal (voorzitter FNV), Henk van der Kolk (voorzitter FNV Bondgenoten), Kees Vendrik (Groen Links) , André Veneman (Akzo Nobel), Piet Verheijden (Philips), Doug Miller (internationale textielvakbond) en Nederlandse en Braziliaanse werknemers en vakbondsbestuurders.

Discussieleider

Frénk van der Linden

Datum

vrijdag 26 november, aanvang 09.30 uur en afsluiting om 17.15 uur

Locatie

West-Indisch Huis, Herenmarkt 99, Amsterdam

Aanmelden

Bel (020) 58 16 487 of stuur een e-mail naar marion.vandoorm@vc.fnv.nl en laat ons weten of u een gedeelte van de dag wilt bijwonen of de hele dag.