Waterschap Groot Salland

Sluiting waterkering Kampen-Midden verder uitgewerkt

25 november 2004

Hoogwaterbrigade kan meer Helpende Handen (M/V) gebruiken

Volgende week zijn drie nieuwe IJsselwaterpeilmeters klaar voor gebruik. Het Waterschap Groot Salland heeft de meters geplaatst aan de Stadsbrug, aan het ronddeel van de Oude Buitenhaven en bovenstrooms, bij de Nutricia-fabriek. De Hoogwaterbrigade kan met de nieuwe meters bepalen wanneer de vrijwilligers moeten worden opgeroepen om de Kamper waterkering te sluiten.

Nog veertig vrijwilligers nodig

De Kamper Hoogwaterbrigade telt nu 150 vrijwilligers die bij de dreiging van hoog IJsselwater kunnen worden ingezet. Zij sluiten dan 84 openingen in de waterkering.Vooral voor het sluiten van klepkeringen, het plaatsen van schotbalken en het aanbrengen van voorzieningen aan buitendijkse panden zijn nog 40 nieuwe vrijwilligers nodig. Dit is gebleken tijdens de eerste grootschalige oefeningen die op 12 en 13 oktober zijn gehouden.

Zoals bekend, beschikt Kampen over een nieuwe waterkering om de stad en het achterliggende poldergebied dat tot enkele meters lager ligt, te beschermen tegen hoog IJsselwater. De oude stadsmuur heeft een belangrijk aandeel in deze bescherming. Maar op plaatsen waar de stadsmuur niet doorloopt zoals in straten en in stegen, worden bij hoogwater extra maatregelen getroffen. Ook voor de panden die buitendijks zijn gebleven treft het waterschap voorzieningen zodat ook daar de kans op wateroverlast afneemt.

Informatie

Voor meer informatie, over vergoedingen voor leden van de Hoogwaterbrigade etc, kunt u bellen met het Wateschap Groot Salland via telefoonnummer 038 - 455 7 381. Er zijn ook folders beschikbaar.