Plan Nederland



Plan Nederland komt met nieuw lespakket over kinderrechten Kindkracht 10! in Afrika

AMSTERDAM, 23 november 2004 - Ter gelegenheid van november kinderrechtenmaand brengt Plan Nederland een nieuw lespakket uit over kinderrechten: `Kindkracht 10! in Afrika'. Het lespakket is geschikt voor groep 1 tot en met groep 8 van de basisschool en gaat over kinderrechten in Nederland en in de Afrikaanse landen Senegal en Uganda. De levenssituatie van kinderen wordt belicht aan de hand van thema's als onderwijs, gezondheidszorg en kinderarbeid. De kracht van kinderen en het belang van de mening van kinderen staan hierbij centraal.

Kinderrechten
Als het om hun rechten gaat, hebben Nederlandse kinderen het over het algemeen goed. Er is onderwijs voor alle leeftijdsgroepen, goede gezondheidszorg, volop kansen voor ontplooiing en heel veel faciliteiten voor kinderen: kindermusea, pretparken, het jeugdjournaal, wetgeving die kinderen beschermt... De lijst is even lang als gevarieerd. En hoewel ook in Nederland de situatie niet ideaal is, kunnen de meeste Nederlandse kinderen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.
In de meeste Afrikaanse landen zijn de toekomstperspectieven van kinderen onnoemelijk veel beperkter. Armoede, ziekte, oorlog en natuurrampen dragen ertoe bij dat de rechten van kinderen op grote schaal worden geschonden en dat kinderen al op heel jonge leeftijd grote en zware verantwoordelijkheden moeten dragen.

Veerkracht
Behalve over kinderrechten gaat het lespakket `Kindkracht 10! in Afrika' vooral over de manier waarop Afrikaanse kinderen voor die rechten opkomen. Want met de enorme veerkracht, levenslust en inventiviteit die kinderen eigen is, lukt het veel van hen het hoofd te bieden aan de enorme problemen waarmee zij te maken krijgen en hun leven een nieuwe draai te geven.
Met het lespakket worden kinderen gestimuleerd op te komen voor hun rechten en in actie te komen voor de rechten van kinderen wereldwijd.

Lespakket
`Kindkracht 10! in Afrika' is inmiddels door bijna 400 scholen aangevraagd. Het lespakket, dat in samenwerking met COS Nederland is ontwikkeld, bestaat uit een beeldverhaal voor groep 1-2, leskranten voor de groepen 3-4, 5-6 en 7-8, bijbehorende docentenhandleidingen, de videofilm Sauti ya Watoto en kijkplaten van de Ugandese kunstenaar Justin Igala. Het lespakket is gratis te bestellen bij Plan Nederland (educatie@plannederland.nl).