Novem

18-11-2004

Hulpmiddelen bij de implementatie van de NEN-EN-14181

In het Programma van Eisen CO - en NO -monitoringsprotocollen wordt voorgeschreven dat bij continue emissiemeting, voor klasse 1 installaties > 100MW moet worden voldaan aan de norm NEN-EN 14181 "Emissie stationaire bronnen - Kwaliteitsborging van automatische meetsystemen". Hiermee wordt aangesloten bij de eisen gesteld door Europese Richtlijnen.

De NEN-EN 14181 is een nieuwe norm en is recent gepubliceerd. De norm is specifiek geschreven voor automatische meetsystemen gebaseerd op de aanwezigheid van een meetinstrument voor de directe meting van stoffen in afgassen (CEMS). In de monitoringssystematiek van NOx-emissiehandel en BEES is het echter ook toegestaan continue emissiemeting uit te voeren met een PEMS waarbij de concentratie NOx wordt berekend met behulp van een rekenkundig model. Voor PEMS gelden dan wel dezelfde eisen als voor CEMS. Dus ook voor PEMS is dan toepassing van de NEN-EN-14181 verplicht.

Ervaring met het toepassen van deze norm is nog weinig aanwezig. Om de implementatie van de NEN-EN 14181 te ondersteunen is door SenterNovem in opdracht van VROM een project uitgevoerd om een aantal hulpmiddelen te produceren ten behoeve van de Nederlandse industrie, toezichthouders en de meetbureaus.

Deze hulpmiddelen bestaan uit:
(downloadlinks staan geheel onderaan deze pagina)


*

* Een achtergronddocument: dit document bevat achtergrondinformatie en aanwijzingen hoe de norm te implementeren, in samenhang met praktijkbladen en rekenbladen met instructies.

* Praktijkbladen :gericht op specifieke toepassingen van de NEN-EN 14181

+ Praktijkblad QAL 1 CEMS

+ Praktijkblad QAL 1 PEMS

+ Praktijkblad QAL 2 CEMS/PEMS

+ Praktijkblad QAL 3 CEMS met ijkgas

+ Praktijkblad QAL 3 CEMS/PEMS zonder ijkgas
+ Praktijkblad AST CEMS/PEMS

* Voorbeeldimplementatie: Een voorbeeldimplementatie bij een gasturbine met een PEMS, waarbij is aangegeven hoe mogelijke knelpunten kunnen worden opgelost.

+ Deel 1: Rapportage van de uitvoering van de QAL 1 procedure
+ Deel 2: Rapportage van de uitvoering van een QAL 2 procedure
+ Deel 3: Rapportage van de uitvoering van de QAL 3 procedure. In dit rapport is ook een korte beschouwing mbt een QAL3 procedure op PEMS van een procesfornuis opgenomen (hoofdstuk 6)

+ Deel 4: Rapportage m.b.t. de invloed van atmosferische condities

* Rekenbladen met handleiding: dit zijn Excel 97 worksheets die behulpzaam kunnen zijn bij de uitvoering van de verschillende procedures. Tevens zijn er een aantal rekenvoorbeelden gegeven. De rekenbladen en de handleiding zijn in het Engels gesteld.

De NEN-EN-14181 norm is vanwege auteursrechtelijke reden hier niet verkrijgbaar. Deze kunt u bestellen bij:

NEN
Postbus 50579
2600 GB Delft
tel: 015-2 690 390
www.nen.nl

Alhoewel het achtergronddocument, de praktijkbladen, rekenbladen en de rapportages van de voorbeeldimplementatie met grote zorgvuldigheid zijn samengesteld, kunnen fouten niet worden uitgesloten. VROM en SenterNovem kunnen geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten aanvaarden.

achtergronddocument: dit document bevat achtergrondinformatie en aanwijzingen hoe de norm te implementeren, in samenhang met praktijkbladen en rekenbladen met instructies. ( PDF bestand 225k ) Praktijkblad QAL 1 CEMS ( PDF bestand 100k )
Praktijkblad QAL 1, PEMS ( PDF bestand 87k )
Praktijkblad QAL 2, CEMS/PEMS ( PDF bestand 71k )
Praktijkblad QAL 3, CEMS met ijkgas ( PDF bestand 92k ) Praktijkblad QAL 3 CEMS/PEMS, zonder ijkgas ( PDF bestand 90k ) Praktijkblad AST, CEMS/PEMS ( PDF bestand 98k )
Voorbeeldimplementatie QAL 1 ( PDF bestand 204k )
Voorbeeldimplementatie QAL 2 ( PDF bestand 159k )
Voorbeeldimplementatie QAL 3 ( PDF bestand 277k )
Voorbeeldimplementatie: invloed atmosferische condities bij gasturbines ( PDF bestand 206k )
Excel 97 worksheets die behulpzaam kunnen zijn bij de uitvoering van de verschillende procedures. Tevens zijn er een aantal rekenvoorbeelden gegeven. De rekenbladen en de handleiding zijn in het Engels gesteld (ZIP-bestand). ( Algemeen 1349k )