SCA

SCA onderzoekt verdere mogelijkheden in Oost-Europa

Gennep, dinsdag 2 november 2004 - SCA, producent van onder meer TENA, Libero, Tork en Edet onderzoekt momenteel de mogelijkheden om meer productie in Oost-Europa onder te brengen. Het volume van een tweetal productielijnen van de SCA fabriek in Gennep komt hiervoor in aanmerking. Dat heeft het concern vandaag bekend gemaakt.

In juni dit jaar kondigde SCA's fabriek in Hoogezand al aan een arbeidsintensieve productielijn naar Slowakije te verplaatsen. Tegelijkertijd werd daar een nieuwe, meer kapitaalintensieve lijn geopend voor de productie van incontinentieverbanden. Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip opende deze lijn onder grote belangstelling van politiek en pers en prees SCA voor haar bijdrage aan innovatie. In Gennep wordt later dit jaar ook een nieuwe lijn geopend voor de productie van een geavanceerd nieuw TENA product.

De overgang van het volume zal niet volledig zonder banenverlies zijn, maar SCA voorziet vooralsnog geen grote personele ontwikkelingen: 'Als we inderdaad een deel van onze productie in Oost-Europa gaan onderbrengen, dan gebeurt dat pas eind volgend jaar en heel geleidelijk over een aantal jaren,' zegt Ronald Knol, plant manager van de fabriek in Gennep. 'Om die reden zou het natuurlijke verloop in combinatie met de verwachte volumegroei van het nieuwe TENA product het banenverlies van zo'n ontwikkeling deels kunnen compenseren.' SCA heeft de afgelopen dagen wel de vakbonden en het personeel op de hoogte gebracht van het lopende onderzoek. 'Het past in de Zweedse bedrijfscultuur om al in een vroeg stadium onze mensen te betrekken bij de plannen,' aldus Knol.

SCA Oost-Europa is een 'booming market'
SCA verwacht een verdere groei van TENA in Oost-Europa. Het onderzoek dat momenteel loopt, richt zich specifiek op productie in Polen (Olawa) en wordt naar verwachting eind december afgerond. De Board van SCA neemt op basis van de bevindingen een beslissing. Oost-Europa en met name Rusland wordt als een 'booming market' gezien. Een aantal concurrenten heeft zich daar al gevestigd. 'Het is nu eenmaal onmogelijk om concurrerend in Oost-Europa te zijn als je in West-Europa produceert. Lokaal produceren voor een lokale markt ligt daarom voor de hand,' zegt André Voogsgeerd, directeur SCA Nederland. 'Momenteel wordt een kwart van onze Nederlandse TENA productie al in Oost-Europa afgezet. Over vijf jaar is dat mogelijk de helft. Daar moeten wij als bedrijf op inspelen. Tegelijkertijd gaan we met het nieuwe TENA product - eveneens een incontinentieproduct maar technologisch veel geavanceerder dan de oude generatie TENA - juist weer investeren in productie in Nederland.'

Over SCA
SCA is een internationaal papierbedrijf dat absorberende, hygiënische producten, verpakkingsmateriaal en papier vervaardigt voor consumenten, instituten, de industrie en de retail markt. De omzet over 2003 bedroeg 9,4 miljard euro. SCA heeft ruim 46.000 werknemers in dienst, verdeeld over 40 landen. SCA heeft beursnoteringen in Stockholm en Londen. Voor meer informatie over de SCA Groep zie www.sca.com.