Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Afdrachtvermindering kinderopvang vervalt
1-11-2004

De huidige regeling Afdrachtvermindering kinderopvang verdwijnt per
1 januari 2005 als de nieuwe wet Kinderopvang van kracht wordt. Uw bedrijf ontvangt dan niet langer in de loonbelastingaangifte een fiscale tegemoetkoming in de door werkgevers betaalde kosten van kinderopvang.

Onbelaste vergoeding kosten kinderopvang
Op grond van de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf en de CAO voor Metalelektro betaalt u als werkgever via de CAO-fondsen indirect 1/6 deel van de kosten van kinderopvang van uw werknemer. Dit deel komt overeen met wat u fiscaal onbelast mag geven.

Als u naast deze werkgeversbijfdrage vrijwillig méér wilt bijdragen in de kosten van kinderopvang van uw werknemer, dan is het aanvullende deel in principe belast. Alleen als de andere werkgever niet meebetaalt (of niet voor het maximaal 1/6e deel), dan mag u ook dit ontbrekende deel onder voorwaarden onbelast vergoeden. Als de partner geen werkgever heeft, geldt een speciale regeling.

Cafetariasysteem
Momenteel komt het voor dat werknemers afzien van brutoloon of vakantiedagen en hiervoor in ruil belastingvrije vergoedingen voor kinderopvang van u ontvangen.

De bovenstaande uitruil blijft binnen de nieuwe wet voor u en uw werknemers mogelijk, mits de andere werkgever niet voor het (hele)
1/6e onbelaste deel meebetaalt.

Uiteraard kan de andere werkgever op verzoek van de partner van de werknemer ook dit zogenoemde cafetariasysteem toepassen. Let op: een totale vergoeding voor meer dan 2/6 deel is altijd belast.

Reageren: bedjur@metaalunie.nl