FILMMUSEUM



Familie Bert Haanstra draagt archief over aan Filmmuseum

Onlangs heeft de familie Haanstra het enorme papieren archief van Bert Haanstra (1916 - 1997), een van Nederlands belangrijkste documentairefilmers, overgedragen aan het Filmmuseum. Het archief bevat onder meer zijn prijzen, foto's en correspondentie met collega's. Deze maand begint het museum met de ontsluiting van het archief, waarna het toegankelijk zal zijn voor onderzoekers.

Het Filmmuseum in Amsterdam heeft een van de interessantste papieren archieven op het gebied van de Nederlandse cinema verworven: het archief van de in 1997 overleden filmmaker Bert Haanstra, maker van films als Fanfare (1958), Glas (1958), Alleman (1963), De stem van het water (1966) en Bij de beesten af (1972). Het werk van Haanstra werd meerdere malen bekroond, o.a. met een Oscar en diverse grote prijzen op de festivals van Cannes en Berlijn. Haanstra wordt in het algemeen beschouwd als een van de belangrijkste documentairefilmers van Nederland.

Het archief bevat een grote schat aan informatie over de filmer. Haanstra heeft namelijk vrijwel alle documenten over zijn veertigjarige filmcarrière bewaard: naast zijn collectie van meer dan honderd internationale filmprijzen bevat het archief correspondentie met collega's en talrijke bekende Nederlanders. Het belang voor het onderzoek naar zijn werk is groot, want dankzij het archief kan het ontstaan van Haanstra's films nauwkeurig worden gereconstrueerd. Alle fasen van de productie - van het eerste idee tot en met de verkoop aan het buitenland - zijn systematisch gedocumenteerd. Zo zal het archief eindelijk helderheid verschaffen omtrent de vraag waarom het de Brit Paul Rotha was die de verzetsfilm De overval (1962) regisseerde, en niet Haanstra, die de film voorbereid had en in eerste instantie zelf zou regisseren. Het archief bevat verder duizenden foto's, waaronder een aanzienlijk aantal door Haanstra zelf in de jaren dertig en veertig gemaakt. Het Filmmuseum begint in november met de ontsluiting van het archief, waarna het toegankelijk zal zijn voor onderzoekers.
---

===
voor verdere informatie:

Walter Swagemakers, tel. 023- 5210526, mobiel: 06 55867160 Géke Roelink, tel. 020-5891477 mobiel: 06 55782815


01 nov 04 12:12