Gemeente Dordrecht


---

Gemeente en woningcorporaties aan slag met plannen voor vier wijken

Ronald van Dijk
Crabbehof, Wielwijk, Oud Krispijn en Nieuw Krispijn aantrekkelijker maken voor middengroepen

Het stadsbestuur en de Dordtse woningcorporaties willen dat de wijken Crabbehof, Wielwijk, Oud Krispijn en Nieuw Krispijn weer prettige, goed leefbare wijken worden: wijken met een gevarieerd woningaanbod, waarin het voor verschillende bewoners, met ieder een eigen woon- en leefstijl, aangenaam wonen is. Om de kwaliteit en variatie in het woningaanbod in deze vier wijken groter te maken, willen de gemeente en de corporaties in de toekomst hier meer koopwoningen en duurdere huurwoningen realiseren, in plaats van sociale huurwoningen. In de periode tot 2015 maken circa 3000 sociale huurwoningen in Crabbehof, Wielwijk en Oud- en Nieuw Krispijn plaats voor 3000 koopwoningen en duurdere huurwoningen. Naar dit type woningen is in deze wijken veel vraag, zo blijkt uit onderzoek van het gemeentelijke Sociaal Geografisch Bureau.

Wethouder Aaike Kamsteeg (volkshuisvesting) en de woningcorporaties Interstede, Progrez, Woondrecht en wijkontwikkelingsmaatschappij Krispijn Wonen zetten vandaag hun handtekening onder een aantal gezamenlijke afspraken voor de aanpak van Wielwijk, Crabbehof en Oud- en Nieuw Krispijn.

Omdat er weinig duurdere huur- en koopwoningen zijn in dit deel van Dordrecht, trekken veel bewoners weg naar andere wijken in Dordrecht. Daardoor krijgen Crabbehof, Wielwijk en Oud- en Nieuw Krispijn een eenzijdige bevolkingssamenstelling en woningaanbod, wat de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de wijken niet ten goede komt. De ideeën die gemeente en corporaties vandaag presenteren, moeten hierin verandering brengen. Crabbehof, Wielwijk en Oud- en Nieuw Krispijn worden dan wijken waarin `middengroepen' uit de samenleving een `wooncarrière' kunnen maken, met de mogelijkheid om hun portiekflat te verruilen voor een eengezinswoning, of de kans om van een eengezinswoning te verhuizen naar een seniorenflat.

Bij de plannen voor de vier wijken gaat het zeker niet alleen om `stenen stapelen'. Naast renovatie en nieuwbouw van woningen wil de gemeente ook investeren in voorzieningen voor welzijn, onderwijs en zorg. Ook wil de gemeente de zelfredzaamheid van bewoners stimuleren, door extra aandacht te geven aan werk en scholing. Daarnaast krijgt het schoon, heel en veilig houden van de wijken veel aandacht.

Het is niet de bedoeling om alle plannen voor de vier wijken in één keer uit te werken, maar om dat gefaseerd te doen: in nauwe samenwerking met de betrokken bewoners. Projecten die al lopen, zoals de aanpak van het Admiraalsplein in Wielwijk en de nieuwbouw in Oud Krispijn Zuid, willen de gemeente en woningcorporaties voortvarend blijven uitvoeren.

De totale investeringen die nodig zijn om de plannen voor de vier wijken te realiseren, komen uit op bijna 700 miljoen euro. De gemeente draagt circa 90 miljoen euro bij. Bijna 600 miljoen euro aan investeringen komt voor rekening van de woningcorporaties. Deze investeringen gaan de draagkracht van de corporaties echter te boven. Om het gat te dichten, is het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) gevraagd om het ontbrekende geld te regelen, via `matching' van de financiële middelen van woningcorporaties elders. Begin 2005 moet duidelijk zijn of het ontbrekende geld er ook komt.

De Dordtse aanpak voor de herstructurering van Crabbehof, Wielwijk en Oud- en Nieuw Krispijn (Dordrecht-West) geldt als voorbeeldaanpak voor het ministerie van VROM. Daarbij springt vooral de combinatie van de ruimtelijke/materiële aanpak en de sociale aanpak in het oog. De ruimtelijke c.q. materiële aanpak is erop gericht om de kwaliteit en het aanbod van woningen te vergroten. De sociale aanpak is gericht op het vergroten van de sociale samenhang en de leefbaarheid in de wijken. Beide aanpakken zijn nauw met elkaar verweven.