Manifestatie berlageblokken zaterdag 30 oktober 2004
LOCATIE :BERLAGEBLOKKEN AANVANG 12.00 UURINDISCHE BUURT, 20041029 -- Wij, de bewoners van de Berlageblokken in de Indische Buurt in Amsterdam verklaren dat we onze huizen niet zullen verlaten en verklaren hierbij dat we ons niet langer meer laten gebruiken als rechtenloze pionnen binnen een falend huisvestingbeleid of speelbal in de huidige graaicultuur van woningcorporaties. Na de voor de rechter aangetoonde corruptie bij eigenaar Woningcorporatie Ymere; na de intimidaties en druk waarmee Ymere huurders overhaalde hun tijdelijke huurcontracten om te zetten in gebruiksovereenkomsten waarmee zij hun huurrechten verloren en nu doorgaan met hun acties die moeten leiden tot het "schoonvegen" van de Berlage Blokken zijn we het zat.
En onze argumenten luiden als volgt:
De recente voor velen van ons betekent het vertrekken uit de Berlageblokken onmiddellijke dakloosheid. Hierdoor komen wij in een situatie terecht zonder uitzicht op verbetering van huisvestingssituatie.
Voor de rest van ons betekent vertrekken dat we uitzichtloos in het circuit van tijdelijke bewoning zullen blijven, waar uitbuiting en onrecht een bewezen feit is. Bovendien is de afstand van tijdelijk wonen tot dakloosheid, zoals dat ons nu boven het hoofd hangt als het zwaard van Damocles, niet erg groot.
rechtelijke uitspraak betreffende de situatie van de bewoners van "De Groene Deuren" in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt zet een juridisch precedent met vergaande gevolgen. In de zaak van "De Groene Deuren" werden zeven gezinnen met een vast huurcontract door de rechter hun huis uitgezet. Hieruit blijkt dus dat de sociale plannen van de gemeentes en het Algemeen Huurrecht geen garanties meer biedt. Ook niet voor vaste huurders. Het gevolg hiervan is dat niemand meer zeker is van zijn primaire levensbehoeften. Vanaf nu is gewoon duidelijk dat zelfs vaste huurders in een onzekere situatie verkeren.
Concreet is de situatie nu dat Woningcorporatie Ymere begin november de drie Berlageblokken wil ontruimen om zogenoemde 'voorbereidende werkzaamheden' te beginnen voor de renovatie. Dit terwijl Ymere niet heeft kunnen aantonen dat er een duidelijk renovatieplan voor de blokken is. De definitieve bouwvergunning ontbreekt tot de dag van vandaag nog steeds. In de praktijk betekent dit dat 169 sociale huurwoningen maandenlang onbewoonbaar leeg zullen staan in tijden van absolute woningnood terwijl wij, de huidige bewoners, dakloos zullen worden. Ondanks de acute noodsituatie op de woonmarkt blijven woningcorporaties en de overheid de afbraak van sociale woningbouw stimuleren, zonder alternatieven te bieden voor de huurders. Daarmee ontkennen zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit is onacceptabel.
De vraag blijft of er mensen baat hebben bij het omzetten van relatief goedkope huurwoningen naar veel duurdere huur- en koopwoningen. Leegstand, zoals momenteel in de Bijlmer, laat zien dat huurders/kopers daar helemaal niet op zitten te wachten. Bovendien wordt met het omzetten van goedkope huurwoningen naar studentenwoningen de ene groep woningzoekenden tegen de andere uitgespeeld. De voorraad sociale huurwoningen heeft vooral een sociaal maatschappelijke waarde en moet dus gezien worden als niet-commercieel. Waar op te verdienen valt wordt bij schaarste de prijs hoger en dat geldt dan ook voor de "sociale huren". De enige reden om alle huurwoningen op de vrije markt te plaatsen is er veel geld aan te kunnen verdienen. En dat noemen wij geen "zorg" maar "uitbuiting".
Wij, de bewoners van de Berlageblokken, eisen dat de lokale én landelijke overheid nú haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van de acute noodsituatie op de woningmarkt. Immers ten aanzien van volkshuisvesting zegt de Grondwet(artikel 210):"de volkshuisvesting is zorg der overheid".De overheid moet stoppen met haar wensdenken en zorgen dat zij de inwoners die ze vertegenwoordigt effectief huisvest. Wonen is geen gunst maar een recht in Nederland. Daarom eisen wij dat, beginnende bij de Berlageblokken, goedkope sociale huurwoningen niet langer opgeheven worden zolang er geen alternatieven bestaan voor alle bewoners van die woningen;
Gegarandeerde vaste huurcontracten voor de zich in de Berlage Blokken wonende gezinnen met minderjarige kinderen;
Tijdelijke of vaste huurcontracten voor de rest van de bewoners, met mogelijkheid tot terugkeer naar de Berlageblokken na afronding van de daadwerkelijke renovatie.
Om onze eisen kracht bij te zetten hebben wij besloten geen medewerking te verlenen aan een eventuele ontruiming van de Berlage Blokken, medio november. En om onze positie te bekrachtigen als een echte politieke actie roepen wij andere maatschappelijk gebonden organisaties zoals vakbonden, de Woonbond, Politieke Partijen en andere sympathisanten op om ons te steunen.
DAAROM WEDEROM: WIJ VERLATEN ONZE WONINGEN NIET! STOP DE SOCIALE HUURMOORD
Ingezonden persbericht