ZWITSERLEVEN

Uitvoering levensloop pensioenfondsen in strijd met wet

Uitvoering levensloopregeling door pensioenfondsen in strijd met de wet

Amstelveen, 29 oktober 2004.

Het nu gesuggereerde compromisvoorstel van het kabinet om de levensloopregeling te laten uitvoeren door de pensioenfondsen druist rechtstreeks in tegen zowel de Nederlandse als de Europese wetgeving waarin is bepaald dat pensioenfondsen zich uitsluitend mogen bezighouden met collectieve, solidaire pensioenregelingen. Ook is het niet in het belang van werknemers en sluit het niet aan bij de uitgangspunten van het kabinet, aldus een reactie van pensioenverzekeraar Zwitserleven op de vandaag bekend geworden compromisvoorstel van het kabinet.

De levensloopregeling is ervoor bedoeld dat werknemers zelf kunnen bepalen hoe zij hun inkomen spreiden over hun leven. Bijvoorbeeld om tijd vrij te kunnen maken voor het gezin, zorgverlof op te nemen wanneer familie of vrienden ziek zijn, of vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Om dit te kunnen realiseren, moeten de werknemers over hun eigen 'spaarpot' beschikken. Deze moet niet in een soort collectieve anonieme geldhoop verdwijnen. Immers, dan liggen calculerend gedrag van werknemers c.q. misbruik van regelingen op de loer, of het risico dat jongeren mee blijven betalen aan regelingen waarvan voornamelijk ouderen profiteren. Pensioenfondsen dienen volgens de wet hun wezenskenmerken collectiviteit en solidariteit te respecteren bij alle producten die zij aanbieden. Marco Keim, algemeen directeur van Zwitserleven, constateert dat de levensloopregeling niet gebaseerd is op collectiviteit en solidariteit en dat pensioenfondsen deze regeling volgens de Nederlandse en de Europese wet dus ook niet mogen uitvoeren. Dit gezien de bijzondere positie die pensioenfondsen innemen.

Pensioenfondsen niet goedkoper
Keim vindt het onzin wanneer pensioenfondsen beweren dat zij de levensloopregeling 30% tot 100% goedkoper kunnen uitvoeren dan de banken en de verzekeraars. 'Bij collectieve uniforme regelingen, zoals pensioenen, zijn uiteraard schaalvoordelen te behalen als het gaat om administratiekosten. Maar het is duidelijk dat een levensloopregeling waarbij werknemers zelf mogen kiezen wanneer zij hun saldo opnemen bewerkelijker is dan een collectieve uniforme pensioenregeling. Als het dus gaat om een individuele verlofregeling, is het absoluut onzin als pensioenfondsen, die geen enkele expertise hebben op het gebied van spaarrekeningen, stellen dat ze goedkoper een regeling kunnen neerzetten dan de banken en de verzekeraars. Het gaat hier namelijk in basis om een (internet) spaarrekening. Ik kan niet inzien hoe de pensioenfondsen die op dit gebeid geen enkele expertise hebben, dit efficiënter kunnen uitvoeren dan de banken die dit al jaren doen. Wat mij betreft is de levensloopregeling dan ook vooral een bancair product'.

Gezichtsverlies
'Vanuit de oorspronkelijke kabinetsplannen is het nu voorgestelde compromis onbegrijpelijk. De plannen van het kabinet waren er nu juist op gericht om alle collectieve regelingen te be beëindigen, met als doel de arbeidsparticipatie van ouderen te vergroten en de individuele verantwoordelijkheid te stimuleren. Als het doel van het kabinet is om nu toch weer een collectieve spaarregeling te ontwikkelen die gericht is op het opbouwen van pensioen, waarbij jongeren meebetalen aan regelingen waarvan vooral ouderen profiteren, dan betekent dit feitelijk een continuering van het prépensioen. Maar laten we dan alsjeblieft niet omwille van gezichtverlies van politici en sociale partners een gedrocht optuigen. Veel simpeler is het om het prépensioen ongemoeid te laten, eventueel met een pensioenleeftijd van minimaal 62 jaar' aldus Keim.