Gemeente Haarlem
29 oktober 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling
285/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs Haarlem
GOEDE ONDERWIJSVOORZIENINGEN OP DE JUISTE PLAATS
Goede onderwijsvoorzieningen op de juiste plaats is de inzet van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlem bij hun akkoord op het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs op dinsdag 26 oktober 2004. Als de gemeenteraad van Haarlem dit principe overneemt, is er een financiële structuur met afspraken, dat daadwerkelijke vernieuwing van de schoolgebouwen mogelijk maakt. Schoolbesturen en gemeente bouwen gezamenlijk op financieel vlak een apart budget op voor vernieuwing van de onderwijsvoorzieningen. Belangrijke aspecten zijn hierbij maatschappelijke functieverbreding (meerdere functies onder een dak bijv. sport, welzijn, voor- en naschoolse opvang) en flexibel gebruik van de gebouwen. Het gaat hier om schoolgebouwen voor basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Voorbeeld is de Brede School in project Meerwijk-centrum en de opzet voor de vernieuwing van de VMBO-scholen.
Gemeenschappelijke budget
Samen met de (zelfstandige) schoolbesturen wil de gemeente een gemeenschappelijke budget scheppen, gevoed uit de verkoop van de schoolgebouwen (en grond) die worden afgestoten. De gemiddelde leeftijd van de gebouwen in Haarlem is 40 jaar. Veel van deze scholengebouwen zijn technisch en onderwijskundig verouderd. Soms staan ze nu op de verkeerde plaats en kunnen daardoor in de toekomst niet meer functioneren. Bovendien is de verwachting dat de leerlingenaantallen nog enige jaren zullen stijgen waarna die leerlingenaantallen sterk zullen dalen.
Het College stelt de gemeenteraad van Haarlem voor om, afwijkend van het huidige beleid, de opbrengst van de verkoop van deze gebouwen en grond in een apart budget te stoppen en zo alleen te gebruiken voor nieuwe huisvesting van scholen. Tot nu toe vallen de opbrengsten terug in de pot Algemene middelen.
Aanpassing overeenkomst met schoolbesturen
Voor dit plan moet de overeenkomst tussen schoolbesturen en de gemeente worden herzien. Dit gebeurt zeker bij de herziening van over de doordecentralisatie van de onderwijsgelden in 2007. In goed overleg met de schoolbesturen wordt gestreefd naar vervroeging van deze aanpassing. De feitelijke vernieuwing van de schoolgebouwen wordt verdeeld over programma's per onderwijssoort en/of stadsdelen. Voor het totaal wordt een jaarlijks te actualiseren meerjarenprogramma opgezet.
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
023-511 5594
---- --