Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Concurreren om kennis

Utrecht, 29 oktober 2004 - De nieuwe bekostigingsplannen van staatssecretaris Rutte leiden ertoe dat studenten hun studie niet meer zullen afmaken en instellingen gaan concurreren op studenten en niet op kwaliteit. Dat vreest de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De belangrijkste verandering in het stelsel is dat studenten na vijf jaar instellingscollegegeld moeten betalen, dat kan oplopen van 6,5 duizend tot wel 15 duizend euro per jaar. Het maximum dat Rutte wil inbouwen, is nog onzeker. Aangezien studenten gemiddeld 5,6 jaar over hun studie doen, krijgt het grootste deel van hen te maken met een enorme financiële strop. Minstens eenderde van de studenten wordt gedupeerd, omdat zij na vijf jaar nog geen diploma hebben. De LSVb vreest dat dit voor een groot aantal studenten reden zal zijn om zonder diploma af te haken. Wanneer Rutte echt wil dat meer studenten sneller afstuderen, kan hij beter zorgen dat de kwaliteit van opleidingen stijgt, en niet meer financiële prikkels invoeren. Deze hebben geen invloed op de studieresultaten. Bovendien is het huidige studiefinancieringsstelsel al een stimulans om niet te lang te studeren.

Een tweede wijziging is de zogenaamde flexibele bekostiging in de vorm van studietegoeden, die studenten de mogelijkheid zou bieden om aan een andere instelling te gaan studeren wanneer hun opleiding niet bevalt. Volgens de LSVb leidt dit tot oneigenlijke concurrentie tussen de instellingen, een strijd om de student. Geld dat zal worden besteed aan het binnenhalen van studenten, kan veel beter gaan naar de kwaliteit van het onderwijs. Het veranderen van de bekostiging is niet nodig voor het verkrijgen van meer mobiliteit. In het huidige stelsel kunnen studenten al vakken of een deel van hun studie volgen aan een andere instelling. Daarnaast creëert het voorgestelde stelsel een immense administratieve en dus ook financiële last voor de instellingen. "De student is helemaal geen koning in dit nieuwe stelsel", zegt LSVb-voorzitter Kim Toering. "Wij verzetten ons hevig tegen deze consumentgerichte benadering van onderwijs. Meer concurrentie heeft geen positieve invloed op de kwaliteit en zorgt niet voor snellere studenten. Wij vrezen voor meer uitval, minder toegankelijkheid en minder kwaliteit."