Ingezonden persbericht


29 okt 2004

'Europese grondwet geen sluitstuk maar nieuw begin'

'Met de ondertekening van de Europese Grondwet bewijst Europa dat het in staat is om zichzelf steeds te vernieuwen. Het grondwettelijk verdrag is een stevig fundament onder onze gezamenlijke toekomst.'

Dat zei minister-president Balkenende in Rome bij de ondertekening van het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa.

Balkenende verwees in zijn rede naar het besef dat na de Tweede Wereldoorlog in Europa ontstond, dat 'we alleen samen een leven van vrijheid, vrede en voorspoed konden opbouwen'. 'Steeds meer landen sloten zich bij ons aan. Niet uit dwang, maar uit vrije wil'.

De totstandkoming van de grondwet is volgens de minister-president niet het sluitstuk van dit proces, maar een nieuw begin. 'De grondwet geeft ons - samen met de Europese Commissie, het Europese Parlement en de nationale parlementen - betere mogelijkheden om Europa veiliger, economisch sterker en rechtvaardiger te maken.'

Totstandkoming Grondwet
In december 2001 gaven de Europese leiders het startsein voor het opstellen van de Europese Grondwet. Daarbij golden drie doelstellingen:

* De grondwet moest de kloof tussen de burger en de EU verkleinen.
* De grondwet moest de Europese Unie voorbereiden op de uitbreiding naar 25 lidstaten.

* De grondwet moest leiden tot een sterkere positie van de EU in de wereld.

Het voorwerk voor de Europese grondwet werd verricht door de Europese Conventie. Op 18 juni 2004 bereikten de Europese regeringsleiders een akkoord over de nieuwe grondwet.

In de Europese grondwet staan afspraken over de organisatie en inrichting van de Europese Unie, zoals de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de verschillende Europese instellingen. De grondwet vervangt alle bestaande Europese verdragen.

De grondwet bevat ook een aantal nieuwe afspraken. Zo komt er een Europese minister van Buitenlandse Zaken en wordt het veto van de lidstaten op sommige terreinen teruggedrongen.

Grondwet voorgelegd aan parlementen
Na de ondertekening van de grondwet wordt deze voorgelegd aan de parlementen van alle lidstaten. In een aantal Europese lidstaten wordt ook een referendum over de Grondwet georganiseerd. Als de nationale parlementen het verdrag hebben goedgekeurd, kan het naar verwachting medio 2007 in werking treden.