Rabobank 'klassepartner' voor Derde Wereld

Gouderak, 29 oktober 2004

Projecten van de Rabobank zijn een schoolvoorbeeld voor de manier waarop coöperatief bankieren zeer goed kan werken in de Derde Wereld. Bij de Wereldbank en het IMF wordt de bank daarom gezien als 'klassepartner'. Dat zei Ad Melkert, voormalig PVDA-leider, nu Nederlands bewindsvoerder bij de Wereldbank in Washington. Hij deed zijn uitspraak donderdagmiddag tijdens een symposium van de Rabobank Gouderak, een van de kleinste zelfstandige bankinstellingen van ons land.

Het symposium had als thema 'De lokale bank. Wat goed is moet blijven'. Oud-Gouderakker Melkert haakte in op de discussie die in Rabobobank-kringen wordt gevoerd over schaalvergroting. Rabobank Nederland wil het aantal zelfstandige Rabobanken van nu 350 terugbrengen tot zo'n 150. Die reorganisatie raakt volgens Rabobank Gouderak aan de eigenheid van de coöperatieve gedachte. Volgens Melkert moet het ook in de Nederlandse discussie vooral blijven gaan om de juiste balans tussen schaalgrootte en rendementseisen enerzijds, en aandacht voor de individuele klant anderzijds. Hij verwees in dat verband naar en wetsvoorstel van de PvdA-/Tweede Kamerfractie, waarin de handhaving van het niveau van bancaire en postale dienstverlening in plattelandsregio's geregeld wordt.

Het symposium werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van Jos Meeder. Hij was 25 jaar directeur van de Rabobank Gouderak. Wouke van Scherrenburg leidde de forumdiscussie, waaraan ook Hans de Boer, oud-voorzitter van MKB-Nederland, deelnam.
---