LBR-bericht
Rotterdam, 28 oktober 2004
Verdonk: 'Dutchkids vet plan'
Minister opent antidiscriminatiewebsite voor jongeren
Mevrouw drs. Rita Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, heeft deze middag de website Dutchkids (www.dutchkids.nl) geopend. Ze deed dat om 17.30 uur, direct nadat zij de Tweede Kamer te woord had gestaan. Samen met leerlingen van groep 8 van de Haagse Zuidwalschool bekeek zij vervolgens de door haar gelanceerde site.
De minister liet de kinderen en de makers van Dutchkids weten de website een heel goed initiatief te vinden, ze noemde Dutchkids een 'vet plan'. Volgens de minister zet 'Dutchkids je aan het denken en laat zij zien dat we één ding niet willen in Nederland, en dat is discriminatie'. 'Kritiek op elkaar, dat mag, en vragen aan elkaar stellen is goed, maar we moeten respect voor elkaar hebben. Begrip voor verschillen hebben, is een onderdeel van onze cultuur.'
Verder sprak de minister de hoop en het vertrouwen uit dat het onderwijs met Dutchkids aan de slag zal gaan. Met de kinderen besprak zij een aantal dialogen van Dutchkids, die de kinderen aan haar voorlazen.
De website www.dutchkids.nl is de Nederlandse variant van de succesvolle Britse website Britkid. Het is een interactieve website waarop kinderen tussen de 10 en 14 jaar kennis kunnen maken met thema's als discriminatie, identiteit en vooroordelen. De website is ontwikkeld door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie in samenwerking met Chris Gaine, de bedenker van de Britse website.
Uitgangspunt van de website is het leven van zeven tieners in het fictieve stadje Nederdam: Yasemin, Bram, Jeroen, Driss, Kwame, Indra en Sarah. Zij vertellen iets over zichzelf, hun familie en hun dagelijks leven. Ook komen de problemen waar zij mee zitten aan de orde: gediscrimineerd worden, uitkomen voor je homoseksualiteit of het zat zijn om steeds te moeten uitleggen waarom je een hoofddoek draagt.
Op het schoolplein, in de bus of bij de bioscoop praten de Dutchkids-jongeren met elkaar over onderwerpen die passen bij het opgroeien in de Nederlandse multiculturele samenleving. Binnen de discussies is er ruimte voor verschillende gezichtspunten en soms confronterende meningen. Elk gesprek wordt afgesloten met een vraag aan de bezoeker.
Op de pagina's "Meer weten?" worden verschillende begrippen zoals vooroordelen, extreem-rechts, identiteit en cultuur verklaard. Historische gebeurtenissen die de context voor deze begrippen vormen worden omschreven, bijvoorbeeld kolonialisme, slavernij en de Tweede Wereldoorlog. Ook actuele onderwerpen zoals 11 september en de Palestijns-Israëlische kwestie komen aan de orde.
Voor nadere informatie:
Marjan Möhle
Beleidsadviseur Onderwijs bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR),
tel. 010-2010201, e-mail info@lbr.nl.
Zie ook www.lbr.nl en www.dutchkids.nl.
Jeroen Visser
LBR - Hoofd communicatie
LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie)
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010 - 201 02 01
Fax: 010 - 201 02 22
Email: info@lbr.nl
Website: http://www.lbr.nl
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie