Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis lanceert Wereldrampenrapport 2004

Gemeenschappen zijn weerbaarder dan hulporganisaties denken

Het Internationale Rode Kruis lanceerde vandaag, donderdag 28 oktober, zijn jaarlijkse Wereldrampenrapport. Deze twaalfde editie van het Wereldrampenrapport richt vooral de aandacht op de indrukwekkende manier waarop mensen het hoofd bieden aan zelfs de ergste noodsituaties.

Volgens het Rapport moeten hulporganisaties zich minder richten op behoeften en kwetsbaarheid maar meer peilen naar lokale sterktes en middelen. Wanneer gemeenschappen niet worden betrokken in de rampenbestrijding en rampenreductie, kan dit bovendien hun weerbaarheid tegenover risico's ondermijnen.

Acties van buitenaf kunnen ook minder doeltreffend blijken dan velen denken. In december 2003 snelden 34 search & rescue teams uit 27 landen naar Bam (Iran) na de verwoestende aardbeving. Zij redden 22 mensenlevens. Plaatselijke hulpdiensten van de Iraanse Rode Halve Maan haalden 157 mensen levend vanonder het puin. Door te investeren in plaatselijk reactievermogen blijven levens en geld gespaard.

Na de orkaan Jeanne vielen in Haïti 3.000 doden. In het eveneens arme Cuba viel geen enkel dodelijk slachtoffer. Haïti heeft dan ook te lijden onder overontbossing en een jarenlange politieke onstabiliteit. Cuba kent geen degradatie van het milieu waardoor er sowieso minder overstromingen zijn. Het land heeft ook goed uitgewerkte evacuatieplannen zodat tijdens de orkaan honderdduizenden Cubanen naar veiligere oorden werden gebracht.

Intussen brengt de ongeorganiseerde en razendsnelle verstedelijking nieuwe gevaren voort. Zo zou volgens sommige bronnen de bevolking in de steden in India per maand met 600.000 toenemen. Het gevolg: geen drinkbaar water, geen sanitaire voorzieningen, geen afvalafhaling, geen veilige bouwplaatsen Elk jaar sterven wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen - waarvan veel kinderen - in sloppenwijken aan ziektes ten gevolge van besmet drink- en afvalwater.

Rampen evolueren en er kunnen ook nieuwe rampen ontstaan. Denk maar aan Frankrijk en andere Europese landen waar een temperatuur van 5 °C meer (dan normaal) in de zomer van 2003 voor een humanitaire ramp zorgde. Ongeveer 35.000 mensen zijn in stilte en eenzaamheid overleden, aan hun lot overgelaten door afbrokkelende stelsels van sociale zekerheid.

Het Wereldrampenrapport van het Rode Kruis bevat heel wat cijfergegevens die een beeld geven van de laatste evoluties. Het goede nieuws is dat het aantal doden sinds 1970 met 70 % is gedaald. Een van de redenen hiervoor is zeker een betere rampenparaatheid. Denk maar aan de waarschuwingssystemen via satellieten en schuilplaatsen voor stormen in Bangladesh. Het slechte nieuws is dat het aantal rampen nog steeds stijgt. Het aantal slachtoffers is sinds 1970 meer dan verdrievoudigd. In 2003 werden 255 miljoen mensen getroffen door rampen. De oorzaken die het Rapport aanhaalt zijn: de jaarlijkse toename van de wereldbevolking met 70 miljoen, de snelle verstedelijking, onaangepaste ontwikkelingspraktijken, de degradatie van het milieu en de globale toename van extreme weersomstandigheden.

De weerbaarheid van de gemeenschappen vormt de sleutel tot het beperken van de impact van rampen. Het is hoog tijd om komaf te maken met het sprookje van het hulpeloze slachtoffer en de onfeilbare hulpverlener, zegt Markku Niskala, secretaris-generaal van het Internationale Rode Kruis. Hulporganisaties moeten hun aanpak grondig herzien. Ze moeten kennis verwerven over wat mensen in staat stelt om gevaren aan te pakken en te boven te komen. Hulp moet ook uitgaan van de prioriteiten, kennis en middelen van de gemeenschap zelf. Tegelijkertijd moeten gemeenschappen blijven investeren in rampenreductie.

Mechelen, 28 oktober 2004