Ingezonden persbericht
P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 29 oktober 2004
Vervotte draait klok 5 jaar terug
***********************************
De vorige paars-groene regering maakte werk van een welzijnsbeleid dat de cliënt voorop stelde. In de eerste beleidsnota draait huidig minister Vervotte (CD&V) de klok vijf jaar terug. Minister Vervotte installeert opnieuw de almacht van de voorzieningen, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). De persoon met een handicap moeten voortaan weer gewoon blij zijn dat hij wordt geholpen. Hij kan niet langer rekenen op een persoonsgebonden budget (PGB) waarmee hij zelf zijn leven in handen kan nemen.
Begrippen als vraaggestuurde zorg en zorg op maat zijn pas sinds de laatste jaren een beleidsdoelstelling en het gebrek aan cijfers en gegevens maakt het erg moeilijk die doelstelling te realiseren. Of en welke bijkomende zorg er wordt uitgebouwd werd tot 2002 beslist op basis van vermoedens, gevoelens, publieke opinie, ...
Sinds 2002 is het alvast voor de gehandicaptenzorg eindelijk duidelijk welke gehandicapte waar in Vlaanderen op welke zorg wacht.
De wachtlijsten hebben duidelijk gemaakt dat het over duizenden mensen gaat die ergens in Vlaanderen op zorg wachten.
Uit deze analyse bleek bovendien dat de gehandicaptensector bijzonder slecht scoort als het om zorg op maat gaat.
Mensen moeten nog al te vaak kiezen tussen alles of niets. Ofwel zelf 24 uur op 24 de zorg voor een gehandicapt familielid opnemen ofwel kiezen voor een 24 uur op 24 plaatsing in een residentiële voorziening.
Mensen met een handicap hebben weinig in te brengen en moeten zich plooien naar het aanbod dat de voorzieningen bieden. Omdat het voor personen met een handicap vaak een keuze voor het leven betekent is dit bijzonder ingrijpend, weet Groen!-parlementslid Mieke Vogels. Heel wat personen met een handicap zien die collectieve opvang bovendien niet zitten. In een huwelijk leef je, in principe althans, ook levenslang samen met dezelfde partner. Deze partner heb je wel zelf gekozen en je bent er voor de activiteiten van je dagelijks leven niet afhankelijk van. In een voorziening voor gehandicapten wordt je veroordeeld om levenslang in een leefgroep samen te leven met 12 andere mensen waar je zelf niet voor gekozen hebt. Bovendien moet je voor al wat je wilt doen beroep doen op een hulpverlener.
Om minstens de keuze te hebben stemde het Vlaams parlement in 2000 het decreet op het persoonsgebonden assistentiebudget (PAB). In plaats van het geld voor de opvang aan de voorziening te geven wordt het budget uitgekeerd aan de gehandicapte die er zelf zijn (thuis)zorg mee organiseert. Een duizendtal personen met een handicap organiseren vandaag zelf hun zorg en opvang met een PAB.
In 2001 keurde het Vlaams parlement bovendien het decreet op het persoonsgebonden budget (PGB) goed. Dit betekent dat de persoon met een handicap altijd zelf zijn budget krijgt toegewezen en hiermee op zijn maat zorg kan organiseren en/of inkopen bij de bestaande voorzieningen. Op die manier kan de zorg veel beter aansluiten bij de concrete vraag en is de persoon met een handicap niet meer totaal afhankelijk van de voorziening, aldus Vogels.
Om deze nieuwe visie al een stukje waar te maken kunnen personen met een handicap sedert een tweetal jaar als vertegenwoordiging van gebruikers deelnemen aan de Regionale overlegvergaderingen (ROG) . Daar worden de wachtlijsten opgevolgd en beslissingen genomen inzake zorgplanning en zorgafstemming. Het is niet langer alleen de individuele voorziening die kan bepalen welke gehandicapte er terecht kan en welke niet. Alle voorzieningen uit één regio en de vertegenwoordigers van de gebruikers beslissen dit samen in het ROG. De gebruikers worden ondersteund door het Vlaams gebruikersoverleg voor personen met een handicap, deze werkwijze werd vastgelegd in een aantal besluiten van de Vlaamse regering.
In haar beleidsnota maakt minister Vervotte meteen een einde aan de hele zorgvernieuwing, zegt Mieke Vogels die minister Vervotte verwijt weinig solidair te zijn met de personen met een handicap. Het decreet op het persoonsgebonden budget wordt niet uitgevoerd, de besluiten die de gebruikers een stem geven in het regionaal overleg worden in de ijskast gestoken en de personen met een handicap die hoopten via een PAB op langere termijn zelf hun zorg en dus hun leven - te kunnen organiseren kunnen het ook wel vergeten.
De minister wil geen nieuwe PAB s toekennen en het PAB eerst grondig evalueren. Dat is een vrij mager excuus te meer daar deze evaluatie al gebeurde op vraag van de vroegere minister. Professor Breda van de Universiteit Antwerpen bezorgde zijn evaluatie samen met een aantal aanbevelingen een kleine maand geleden aan minister Vervotte, weet Vogels.
De gehandicaptenzorg in Vlaanderen was in vergelijking met de andere Europese landen erg cliëntonvriendelijk en vooral instellingsgericht.
Moeizaam en in overleg met alle betrokkenen werd de voorbije jaren werk gemaakt van en zorguitbreiding en zorgvernieuwing.
Concludeert Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen!): Om de wachtlijsten weg te werken waren minstens 1000 extra plaatsen noodzakelijk. Minister Vervotte belooft er nu 500. Ze voert met die 500 extra plaatsen in 2005 de beloftes inzake het wegwerken van de wachtlijsten niet uit en ze draait bovendien de klok 5 jaar terug. Ze toont zich weinig solidair met de zorgbehoevende maar kiest resoluut de kant van de instellingen. Kortom, ze kiest voor een aanbodgestuurde zorg waar niet de cliënt maar wel de voorzieningen opnieuw alle touwtjes in handen hebben.
...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/